Биткойн, Брекзит, Ким Чен Ун: 30 риска за финансите през 2018-а

Биткойн, Брекзит, Ким Чен Ун: 30 риска за финансите през 2018-а
  • Публикация:  Webcafe
  • Дата:  
    12.12.2017
  • Сподели:

Кои са най-големите рискове за световните финансови пазари през 2018 г.? Ако питате главният международен икономист на "Дойче банк" - евентуалният срив на биткойн е в топ 15 на най-притеснителните сценарии за следващата година.

 

Торстен Слок съставя списък с тридесет риска за пазарите, които според неговата прогноза биха могли да повлияят върху ръста през 2018. Един от тях засяга именно най-популярната криптовалута, чиято цена се увеличи 12 пъти от началото на годината досега.

 

deutsche bank

 

Слок вижда сериозен потенциал за продължителна волатилност на биткойн и посочва, че до края на 2017 вероятно ще има още резки амплитуди в цената му. Основните му притеснения са свързани с липсата на ясна регулация и прозрачност на пазара на криптовалутите.

 

Притесненията на "Дойче банк" не са безпочвени, макар че може да се спори за оценката върху световната икономика след евентуалното спукване на "балона", пише "Форчън".

 

Според данни на Coinmarketcap, общата пазарна оценка на всички криптовалути - в това число биткойн, етереум, лайткойн и др. - е около 400 млрд. долара, което е миниатюрен дял от общата търговия с акции в света.

 

За сравнение - общата стойност на пазара на недвижими имоти в САЩ, които станаха причината за глобалната финансова криза през 2008/2009 г., се изчислява на близо 30 трилиона долара през последната година, т.е. 70 пъти по-голям от криптовалутите.

 

Въпреки това оценката на Торстен Слок поставя евентуалния крах на биткойните на 13 позиция - над рисковете от Северна Корея или разследването на Робърт Мълър срещу предизборния щаб на Доналд Тръмп, което може потенциално да доведе до импийчмънт на американския президент.

 

Сред основните събития, които могат да се превърнат в проблем за световните финанси през 2018 г., са още президентските избори в Русия, изборите в Италия, евентуално падане на правителството на Тереза Мей и изненадващо "отмятане" от поетите ангажименти по Brexit, и спукване на балона в пазара на недвижими имоти в Китай, което може да доведе до корекции на пазара на ценни книжа в Китай.

 

Ето и пълния списък рисковете за пазарите през 2018 г. според икономиста от "Дойче банк":

 

1) Увеличаване на инфлацията в САЩ през второто тримесечие на 2018 г.

 

2) ЕЦБ да даде изпреварващ знак за прекратяване на програмата за количествени улеснения през второто тримесечие на 2018;

 

3) Разширяване на разликата между лихвените проценти на американските държавни облигации заради намаляване на интереса на чуждестранните пазари;

 

4) Изпитанията пред новото ръководство на Федералния резерв - дали новият председател Джеръм Пауъл ще ръководи ФЕД на базата на политически мотиви или според икономическите данни;

 

5) Изненадващо повишаване на инфлацията в Германия;

 

6) Изненадващо повишаване на заплащането на труда в Германия;

 

7) Край на отрицателните лихви в ЕС и въздействие върху глобалните пазари;

 

8) Промяна в ръководството на Централната банка на Япония и евентуален отказ от стимулиращата й политика през втората половина на 2018;

 

9) Увеличаване на лихвените премии на американските и германските държавни облигации заради очаквания край на количествените улеснения на ЕЦБ;

 

10) Грешки в оценката на акциите на американски компании;

 

11) Корекция на американските фондови борси - отдавна не се е случвал, въпросът е дали пазарите са подготвени дори за малко отклонение в низходяща посока.

 

12) Повишена нестабилност на цените заради по-високата инфлация, геополитически сътресения или забавяне на количествените улеснения от страна на световните централни банки;

 

13) Срив на биткойн, удар по доверието на дребните инвеститори;

 

14) Северна Корея;

 

15) Неочаквано голям позитивен ефект от американската данъчна реформа;

 

16) Продължаващ ръст на неравенството в САЩ - повече недоволни избиратели - по-голям политически популизъм;

 

17) Разследването на Робърт Мълър срещу щаба на Тръмп за връзки с Русия;

 

18) Междинните избори за сенатори и конгресмени в САЩ, които ще се проведат през ноември 2018;

 

19) Парламентарните избори в Италия, които вероятно ще се проведат през април 2018;

 

20) Развитията около преговорите за Brexit;

 

21) Евенутално ново правителство във Великобритания?

 

22) Евентуално решение на Великобритания да преразгледа Brexit?

 

23) Президентските избори в Ирландия;

 

24) Местните избори във Великобритания;

 

25) Президентските избори в Русия през март 2018;

 

26) Поскъпване на цените на суровините;

 

27) Спукване на балона на пазара на недвижими имоти в Канада или Австралия;

 

28) Спукване на балона на пазара на недвижими имоти в Швеция или Норвегия;

 

29) Спукване на балона на пазара на недвижими имоти в Китай и последваща корекция на фондовите борси в Китай;

 

30) Неочаквано тежко приземяване на икономиката на Китай.

Станете почитател на Класа