НАП готви нова брутална тесла за бизнеса! Всички ще подменят касови апарати до края на 2018

НАП готви нова брутална тесла за бизнеса! Всички ще подменят касови апарати до края на 2018
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.12.2017
  • Сподели:

Финансовото министерство и НАП финализираха новата промяна в касовите бележки.

 

Идеята е в тях да се въведе QR код, който да помага при отчетността на фирмите, давайки право на всеки клиент да стане своеобразен сътрудник на НАП.

 

 

Идеята е отчетността да мине на денонощен режим, в реално време и „феномена“: служебен бон, който позволява манипулиране на оборотите да изчезне. Покрай сухото ще гори и мокрото и нов касов апарат с екстрата ще е около 200 лева.

 

С промените всяка касова бележка ще излиза с QR код, като по този начин клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП. Мярката е предвидена в проект за промени в наредбата за фискалните устройства, който бе публикуван за обществено обсъждане.

 

Според проекта QR кодовете трябва да бъдат въведени първо от бензиностанциите-до 30 септември 2018 г. След това до 31 декември 2018 г. всички фирми, регистрирани по ДДС трябва да обновят касовите си апарати, а крайният срок за всички останали е до 30 юни 2019 г.

 

Друг важен момент в проекта на МФ е, че всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП. В момента повечето търговци подават обобщена информация на данъчните веднъж месечно.

 

Регистрирането на QR кодове от клиенти пък ще бъде стимулирано с лотарията с парични и предметни награди, подобна на тази, която данъчните правят всяка година.

 

Все още не е ясно как ще могат да реагират потребителите, когато установят, че при сканиране на специалния код не получат потвърждение, че продажбата е отчетена в НАП, т.е. касовият бон е фалшив.

 

Новината породи недоволство сред бизнеса, тъй като промените може да наложат масова подмяна на касовите апарати с нови, по-скъпи устройства и софтуер, което ще е непосилна за по-малките фирми инвестиция. Реално обаче коренна подмяна не е нужна, а само обновяване на софтуера, която не е скъпа. Предстоят изглежда интересни процеси.

Станете почитател на Класа