Неуспешен криптопреврат

Неуспешен криптопреврат
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    19.08.2017
  • Сподели:

Представяте ли си някой да направи копие на утвърдена марка дрехи или техника и то да е по-добро от оригиналния продукт. Точно това почти се случи в света на криптовалутите преди по-малко от месец, когато на пазара беше предложена алтернатива на господстващия Bitcoin с наименованието Bitcoin Cash. Без никаква връзка между създателите на двете валути, новият инструмент беше изграден върху по-добър алгоритъм, който по-бързо разпределя „изкопаните" пари между собствениците на машините, които са ги заработили. Преведено на икономически език, това означаваше, че се ускори паричното обращение чрез по-бързо емитиране на валутата и достигането ѝ до първичните притежатели.
Е, оказа се, че тази алтернатива не се приема от пазара. Макар той да е доминиран от спекуланти, модерни „златотърсачи" и съмнителни типове, които търсят анонимност за богатството си и неговите трансфери, борсите за криптовалути отказаха да търгуват новата валута, с което, образно казано, спряха опит за преврат.
Предложена при начална цена от 10% спрямо оригиналния Bitcoin, новата валута трябваше да заживее собствен живот, движена от фактори като търсенето и предлагането на виртуални разменни средства в комбинация със скоростта, с която нараства производственият капацитет за генериране на конкретната валута.
Именно първите дни след старта на Bitcoin Cash бяха ключови, за да покажат дали имитацията ще измести оригинала, смята Доминик Уилямс от технологичната компания DFINITY, цитиран от CNBC. Моментът не се оказа подходящ за възход и създателите на Bitcoin Cash решиха да се оттеглят в размисъл за нова стратегия за завладяване на пазара.
А той има потенциал да расте. Макар в момента криптовалутите да са предпочитано разменно средство от типове с неясен източник на доходите и купувачи на забранени стоки в „тъмния нет" (The Dark Net), все повече обикновени хора обмислят придобиването им като форма на съпротива срещу тоталния надзор, който правителствата опитват да упражняват. Подобно явление се наблюдава и у нас, когато правителството опита да ограничи плащанията в брой до максимум 1000 лева. Това предложение в крайна сметка не бе прието заради критиките за намеса в личния живот и поради недоволството срещу създаването на държавно регулиран допълнителен бизнес на банките, свързан с такси за парични преводи.
За разлика от стандартните пари криптовалутите осигуряват анонимност на трансферите. Те се случват между два компютъра. Ако харддискът, на който се съдържа записът с конкретната валута, бъде откраднат, нейният собственик никога няма да може да докаже, че това са били негови пари – нито пред създателите на Bitcoin, нито пред някоя от борсите. Самите трансфери също представляват изпращането на електронен запис от един компютър към друг, който впоследствие може да се обърне в конвенционални парични средства. Това може да стане и чрез директно споразумение между двама души, при което единият плаща в брой. Ключовите фактори за успех са анонимността, липсата на надзор и скоростта на трансакциите.
Точно те са силата, която търкаля снежната топка и ѝ позволява да расте с всяко следващо завъртане.
Приемайки да „копаете" дадена криптовалута, вие предоставяте под наем компютъра си и той започва да верифицира без ваша пряка намеса платежните операции, които други хора правят по същото време. Проверката на тези block chain схеми става за определено време от един компютър, но ще стане 100 пъти по-бързо, ако се използват сто компютъра. Въпросът е, че за единица работа биткойн плаща по фиксирана тарифа и колкото повече се увеличава общият изчислителен капацитет на машините, впрегнати в копаене, толкова по-малко заработва всеки собственик, ако обемът на трансакциите, направени с Bitcoin, расте с по-бавен темп.
Това обаче може и да не е проблем на даден етап, защото на пазара има и обикновени спекуланти, които само придобиват валутата с надежда тя да поскъпне. Те дават допълнителен тласък върху пазара и в крайна сметка цената става трудна за прогнозиране.
Как реагира пазарът на пуча
Въпреки това за момента пазарите са оптимистични. От 2975 долара за единица Bitcoin на 12 юни оригиналната криптовалута поевтиня до 2000 долара в средата на юли, точно при атаката от Bitcoin Cash, но след като получи вот на доверие от пазара, в сряда се котираше на цена от 4292 долара за брой.
Според прогноза на Goldman Sachs от вторник Bitcoin има потенциал да поскъпне с още 500 долара и да надхвърли прага от 4800 долара за единица. След това обаче инвестиционната банка допуска корекция с повече от 50% до цена от 2200 долара.
Според Шеба Джафари, която е технически анализатор в Goldman Sachs, светът на криптовалутите е изключително рисков, но въпреки това цената им расте. „Може Bitcoin да излезе победител, може и да е някоя друга валута. Във всеки случай си струва да се задели някаква част от портфейла и тя да се насочи към такъв инструмент", смята тя.
Не липсват и хора, които гледат на криптовалутите с огромно недоверие. Анализаторът Денис Гартман например обяснява, че не е възможно разменно средство, с което може да се купи къща или автомобил, да има толкова сериозна волатилност, въпреки че са ясни фундаменталните фактори, които определят стойността на валутата. „Блоковите вериги са отдавна познати, но ако погледнем котировките на биткойн, ще видим, че те са аналогични на всички балони, които помни историята. Може Bitcoin да е мечтата на спекулантите и хазартните играчи, но аз бих стоял далеч от него", коментира той пред CNBC в понеделник.
Ако все пак се решим
Оказва се, че търговията с Bitcoin отдавна не е тайна за експертите. Най-агресивните спекуланти отдавна са придобили своя дял в общия обем и дори в България вече има хора, които са станали милионери от „производство" и търговия на криптовалути. Още преди време родни компютърни специалисти пък са вложили средства в машини за копаене на Bitcoin. По тази причина на пазара често има недостиг на качествени видеокарти и компоненти, което често създава обективни затруднения на начинащие, които искат сами да си сглобяват компютърни конфигурации.
Няколко инвестиционни посредника в България предоставят възможност на клиентите си да правят чисто спекулативни сделки с криптовалути, като има възможност дори за къси продажби и левъридж (търговия с пари назаем, при която инвеститорът печели доходност за себе си, възползвайки се от чужд капитал).
Това, което е добре всеки да има предвид, е, че при търговията с криптовалути са налице всички рискове от загуби, и дори повече. Това е пазар без централна регулация, без надзор и както се казва в предупрежденията за филмите с насилие „Ако продължите, го правите на ваша отговорност".
Стефан Антонов

Станете почитател на Класа