Спад на долара след оставката на съветника по националната сигурност на САЩ

Спад на долара след оставката на съветника по националната сигурност на САЩ
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2017
  • Сподели:

Доларът пада днес след оставката на съветника по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин. Инвеститорите изчакват да видят и дали председателя на Фед Джанет Йелън ще сигнализира по-ясно броя на увеличенията на лихвите по време на изказването си пред Конгреса. Даляр/йена отслабна до 113.42 след върха вчера на 114.17, но остава доста над 10-седмичното дъно от миналата седмица на 111.59. Двойката слезе веднага след новината, че Флин е подал оставка късно в понеделник заради наблюденията дали е обсъждал възможността за вдигане на американските санкции срещу Русия още преди Тръмп да встъпи в длъжност. Спадът на японските акции също засили валутата. Никей слезе с 0.7% заради неочакваното отлагане от Тошиба на тримесечните резултати и детайлите за много милиарди долари отписани от ядрения й бизнес.

 

Доларовият индекс падна днес на 100.84 и се отдалечи от върха вчера на 101.11, най-висока стойност след 20 януари. Йелън ще представи днес полугодишния отчет на централната банка за монетарната политика и икономиката в изказване пред банковата комисия на Сената. Следва полугодишно монетарно изказване пред финансовата комисия на Конгреса в сряда. Президентът на Фед в Далас Робърт Каплан заяви, че Фед трябва да действа скоро и да повиши лихвите иначе рискува да изостави плана си да прави промените бавно и постепенно.

 

В момента фючърсите показват, че пазарите залагат едва на 20% шанс, че Фед ще повиши лихвите следващия месец. Еврото, което през последните дни е под натиск заради нарастващата кампания около изборите във Франция, леко нарасна до 1.0620 срещу зелените пари. Рекордите на Уолстрийт не спират Американските акции удариха рекордни нива и вчера. Пазарната стойност на индекса Стандарт енд Пуърс надхвърли 20 трилиона долара, докато инвеститорите залагаха на данъчните намаления обещани от президента Доналд Тръмп, чиято цел е да засилят икономиката. Индекса отчита покачване от 9% след избирането на Тръмп за президент на 8 ноември. Дау Джоунс скочи с 0.7% и завърши на 20412.16. Стандарт енд Пуърс добави 0.52% до 2328.25. Насдак се повиши с 0.52% и завърши на 5763.96.

Станете почитател на Класа