Фалираха още пет американски банки

Регулаторните органи в САЩ затвориха още пет малки банки с активи за $1,04 млрд. в края на миналата седмица. Така от началото на годината броят на фалитите в секторите набъбва до 45, съобщи “Блумбърг”. Анализаторите очакват съдбата на затворените банки да бъде последвана и от други заради продължаващата икономическа криза. Затворените вчера от Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) са Community Bank of West Georgia, Neighborhood Community Bank, Horizon Bank, MetroPacific Bank и Mirae Bank, предава АП.
С най-голям размер на активите e Mirae Bank, като към 29 май той е възлизал на 456 млн. долара. Привлечените в банката депозити пък са били в размер на 362 млн. долара. Neighborhood Community Bank в щата Джорджия притежава активи на стойност 221,6 милиона долара и депозити на обща стойност 191,3 милиона долара към 31 март. CharterBank, също от щата Джорджия, поема гарантирани депозити за 209,6 милиона долара, а четирите офиса на фалиралата банка ще отворят отново, но като клонове на Charter. Community Bank of West Georgia притежава активи на обща стойност 199,4 милиона долара и депозити за 182,5 милиона долара към 15 май, уточняват от службата. Купувач на банката не е намерен, така че ще се пристъпи към процедура по гарантиране на депозитите на гражданите, които вече са под юрисдикцията на службата. Останалите две банки са разполагали с активи на стойност под 90 млн. долара, а депозитната им база е била под 75 млн. долара, допълва агенцията.
От тук нататък Wilshire State Bank ще поеме депозити на Mirae. Калифорнийската Sunwest Bank ще придобие по-голямата част от депозитите на MetroPacific. Stearns Bank от Минесота пък купува депозити за 69,4 млн. долара на Horizon Bank.
Интересен факт е, че две от петте банки се намират в щата Джорджия, където от началото на миналата година фалитите вече наброяват 14. Това е повече в сравнение с всички останали щати, показват данните на FDIC. През 2008 година банковите фалити в САЩ бяха 25, а през 2007 – едва 3.
Според оценките на FDIC разходите за фонда за гарантиране на депозитите от фалита на Community Bank ще бъдат 85 млн. долара, а причинените от CharterBank ще възлязат на 66,7 млн. долара. Другите три банки ще струват на фонда общо около 115 млн. долара.
Всички клиенти на изпадналите в несъстоятелност банки ще имат достъп до парите си чрез банкови карти или на гише, уточняват от институциите.

Станете почитател на Класа