Най-богатият човек в Русия казва как да излезем от кризата

За излизане от кризата властите в Русия трябва да издействат понижаване на лихвите по кредитите от сегашното им равнище от 20-25% годишно, заявява в интервю за руското списание "Ню таймс" Михаил Прохоров, който е най-богатият човек в Русия, предаде “Лента. ру“.
Според Прохоров, за чието интервю пред "Ню таймс" съобщават електронните издания на списанията "Форбс" и "Финанс", "за да се понижат лихвите по кредитите, властите трябва да направят три основни стъпки”.
По думите му първо трябва да се намали основната лихва на централната банка, която сега е 11,5%. Второ, да се замразят цените на естествените монополисти, от чиито растеж страда бизнесът. И трето, да се извършат структурни промени в икономиката, които да доведат до спад на инфлацията. Прохоров отбелязва, че тези стъпки ще помогнат за избавянето на бизнеса от "лошите" дългове, тъй като сега при високите лихви по кредитите средната печалба на компаниите е само 8-10% годишно.
Руското правителство вече частично изпълнява "програмата на Прохоров", след като от началото на годината основната лихва на централната банка бе понижена три пъти. Освен това заради икономическия спад намалява и темпът на растеж на цените.
Михаил Прохоров стана най-богатият човек в Русия, след като продаде много свои активи в момент, когато цената им бе най-висока през 2008 година. С изострянето на кризата тези активи, както и много други, рязко поевтиняха.

Станете почитател на Класа