Столичният аеропорт - център на Балканите

Столичният аеропорт - център на Балканите
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    08.10.2018
  • Сподели:

Над 600 млн. евро планира да инвестира най-големият британски летищен оператор Manchester Airports Group (MAG), ако бъде избран за концесионер на Летище София. По този начин кандидат концесионерът потвърди намеренията си да участва в тръжната процедура, чието начало беше дадено от българското правителство на 5 юли 2018 г.

„Летище София е интересна възможност и ние ще участваме за дълъг период от време, като допринесем не само за развитието на летището, но и на целия град", заяви Чарли Корниш, главен изпълнителен директор на MAG, цитиран от bgonair.bg. – Планираме да инвестираме в технологии и инфраструктура с повече възможности за пътниците, за да се подобри тяхното преживяване."

Корниш е на мнение, че Летище София не трябва да бъде сателитно на Истанбул или която и да е друга аерогара, а трябва да се превърне в летищен център на Балканите.

„Разглеждаме плановете за концесия в дългосрочна перспектива, Летище София ще има нужда от нов терминал в близките години. Тук ще сме за дълго време и поемаме отговорността да сме стабилен летищен оператор. Искаме да разширим Летище София до глобален мащаб като работим с локални партньори", коментира Корниш.

Според Андрю Харисън, главен изпълнителен директор на летищните услуги на MAG, силните позиции на софийската летищна система са, че тя е близо до Близкия Изток и Азия. Той смята, че е важно да се развие потенциалът на Летище София, за да има добавена стойност в региона. Предимството на летището според него е София, която като столица отговаря за основната търговска дейност и туризма на страната.

„MAG разбира важността общностите около районите на нашите летища да могат да се развиват, без това да става за сметка на увеличаване на въздействието върху околната среда. Ние вярваме, че когато летищата на MAG просперират, общностите около тях също просперират. Ние сме фокусирали нашите международни дейности за развитие към летище София, което може да стане „перла в нашата корона" и нашата най-значима досега инвестиция в друга държава", добави главният изпълнителен директор на MAG.

Офертата на MAG ще бъде подкрепена от китайския строителен гигант Bеijing Construction Engineering Groop (BCEG), който вече е партньор на MAG по строителен проект в Манчестър – Airport City UK, един от най-значителните примери за сътрудничество с Китай в областта на инфраструктурното развитие.

BCEG има сериозно портфолио от завършени проекти в авиационния сектор. В момента BCEG изгражда един от най-големите авиационни строителни проекти в света – Пекинското международно летище Даксинг. Приносът освен с китайски инвестиции ще е с експертиза като основен доставчик. Предложението за участие в процедурата за Летище София като продължение на меморандума за разбирателство между Китай и България и като част от от Инициативата „Един пояс, един път".

В момента Manchester Airports Group притежава и управлява три летища – Манчестър, Лондон Стенстед и Ийст Мидландс, които обслужват 60 милиона пътници годишно, до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии.

Офертите за концесия на Летище София се очаква да бъдат получени до 22 октомври 2018 г. Прогнозната й стойност е 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 млрд. лева. В концесионните книжа е включено изискването за строителство на Терминал 3. Гoдишното възнaгpaждeние е в paзмep на минимум 15 млн. лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.

Правителството постави високи изисквания към бъдещия концесионер. Той трябва дa oпepиpa пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c над 10 млн. пътници гoдишнo, дa имa aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo, ĸaĸтo и да притежава oпит във финaнcиpaнeто нa пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo

Станете почитател на Класа