Газпром подписа за Турски поток

Газпром подписа за Турски поток
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    28.05.2018
  • Сподели:

Газпром" подписа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток" за доставка на руски газ за Европа, съобщи БНР.

В съобщението на руската компания за подписаните в събота в Санкт Петербург документи се посочва, че „Газпром" и турската компания „Боташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък.

Не се споменава маршрутът на сухопътния участък. Първоначалните планове на „Газпром" бяха той да отива от Турция в Гърция, но от известно време не се споменава точна крайна крайната дестинация, а се посочва „до границата на Турция със съседни страни".

Подписването на документите позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместната проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., която ще бъде създадена на паритетна база, посочва „Газпром".

Компанията започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток" през май 2017 г., като неотдавна бе съобщено, че е приключило изграждането на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Тя е предназначена да доставя газ за турския пазар. Планираната втора тръба със същия капацитет е за пазарите в Южна и Югоизточна Европа.

Руската компания съобщи още, че между „Газпром" и „Боташ" са подписани документи за извънсъдебно споразумение по арбитражния спор, свързан с условията за доставка на руски газ в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че е договорена отстъпка от 10,25% за доставения газ през 2015-2016 г., която означавало, че на Турция трябва да бъдат върнати $1 млрд., платени за руски газ.

Станете почитател на Класа