Българите против случващото се с ЧЕЗ

Българите против случващото се с ЧЕЗ
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    02.03.2018
  • Сподели:

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата, общественият отзвук е мащабен, българите не възприемат добре действията на властта до този момент.
Това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 800 души на 28 февруари и 1 март.
На практика цялото общество вече знае за скандала около ЧЕЗ, коментират социолозите. 93% от запитаните твърдят, че са чули. 72% от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, само 16% намират случващото се за нормално и приемливо, останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се, отбелязват от "Галъп".
Мнозинство от 61% казват, че министърът е допуснал грешка, а 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов, смятат социолозите.
Според тях това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега, коментират от "Галъп".
Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция. Преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20 процента са против, а останалите се колебаят.

Станете почитател на Класа