Какво е по-заразно: Брукнер или Милко

Какво е по-заразно: Брукнер или Милко
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

Неделя

 

Приятели, отдавна се каня да ви питам нещо. Вие Брукнер слушате ли? С двете уши, нали? Споко, знам, че сте културни до немай къде, макар и не в класическия смисъл. И аз, като вас, съм впечатлен от думите на Тео Ушев, че мечтае за премиер, който слушал Брукнер, не чалга. Затова гугълнах премиери, които слушат Брукнер и на първо място ми излезе един с мустачки.

 

Страхотни фенове на Брукнер били тия пичове в Райха, без майтап. Намирали го за носител на цялата им културна естетика, супремасистите недни. Голяма либерална изненада, ако питате мен. Човек трябва да внимава какво си пожелава, че фюрерът е в детайлите. Да не съм го чул тоя Брукнер повече!

 

Пък и чалгата ни не е чак толкова за пренебрегване. Иначе язък за многообразието в творческите търсения на късния Азис - любимецът на Ню Йорк Таймс, а отскоро и на една камара местни прогресивни интелектуалци.

 

Понеделник

 

Още страдаме по профилите на Тръмп. И левия, и десния. Ако има гражданска война в Щатите, бройте ме на страната на селяните. И работниците, разбира се. Това сега ляво ли е или дясно, иди разбирай. Тръмп съедини световния пролетариат с американските реднеци. Но, така де, аз приемам напълно частна компания да блокира президент, щом е в името на общия напредък, пък макар и малко недодялано да се получи.

 

Също така приемам и частна компания да блокира пътя към Рилския манастир, пак по същите причини. Джо Байдън, ако иска да е истински обединител на нацията, викам сам да си изтрие профила в туитър и никой копче не може да каже вече за управление през социални мрежи.

 

Надявам се помни, че и той има туитър. Както и да е. Напомням ви, че днес е последният срок да си закриете акаунта в DAZN, защото те сами няма да ви изгонят. Странно нещо е капитализмът.

 

Вторник

 

Имам си две мечти. Американците да дадат Оскар на Мария Бакалова и поне веднъж да й произнесат правилно фамилията. Но както казах, човек трябва да внимава какво си пожелава. Усещам, как напира в нас стремежът да превърнем Мария в Кубрат Пулев на културната общественост. Оставете го на мира малко момичето, май много държите да й се накачурим на късмета и после да я гледаме жури в Капките и да я канят да каже нещо народопсихологическо при Жоро Любенов в неделя сутрин, че да го споделим и ние.

 

Но иначе се забавлявам с мисълта на кого ще благодари, ако спечели. Да внимава, ако ще ни споменава. Патриотизмът ни по линия на Оскарите е много деликатен. Отклониш ли се за секунда в нещо излишно българско и веднага ще загубиш аурата на световен артист пред тукашните. За какво сме я пратили в чужбина, ако ще продължава да е една от нас?!

 

Сряда

 

Страхотна отсечка са си спретнали в село Мадан, респект! Такива по света не се намират лесно. 14 знака "Път с предимство" водят към гробището. Няма начин да се отклониш. Хората се надпреварват да се подиграват с какъв видим резултат са усвоени еврофондовете, но според мен не схващат напълно инженерния замисъл. Целта на тези знаци е да пазят шосето от свлачища. Така калната маса си знае, че не е желана и ще си чака реда кога да се включи. Чудесна мярка. Почти като противоепидемичните ни.

 

В тоя път на мисли, нямате ли усещането, че ваксинацията малко се бави у нас? Да не би правителството да се чуди кого най-напред да ваксинира: хората от рисковите групи или тия с "I will take a vaccine" на профилната във фейсбук? Всъщност може и да е заради валежите. Те са с предимство. Като завали у нас и всичко друго става допълнителна тема. Добре че е премиерът, та да инспектира лично какво е свършено, докато нищо не е свършено.

 

Четвъртък

 

Тръмп яко е загазил. Ще го наказват с голямата точилка. Вярно, че няма за кога, но ако се налага, нека Конгресът му удължи малко мандата, че да го импий

чнат като хората. Да прави сметка друг път кого подстрекава да влиза в Капитолия и с какви шапки на главата.

Обясняват ми специалисти, явно по-вещи в занаята, че целият зор е да не му се позволи да се кандидатира пак. Напълно подкрепям! След четири години ще е едва на 78, а демократите най-добре знаят потенциала на 78-годишните политици. Тогава са най-перспективни и свежи.

 

Очаквам обаче в най-скоро време "Тръмп" да стане забранена дума и при споменаването й да пускат звуков пегел, а да я изписват T****, подобно на N**** и F***. Това последното е за Fact. Леле, и аз не мога да повярвам какъв опозиционер съм станал. Но винаги съм имал забележки към тия на власт, дори преди г-н Божков да започне да ги има.

 

Петък

 

Имаме дата за изборите. Сега остава да научим и резултатите. Април ще е забавен месец. Води се някакъв дебат за гласуването по пощата, но хората би ги вълнувало повече дали ще могат да си пратят вота с Еконт и Спиди. Кахър, останал от предишото голямо чакане на подаръци.

Валери Симеонов разправя, че който искал да гласува, да си хващал самолета и да идва. Ама че отчаяна мярка за спасение на бедния ни туризъм. Да ги бяха направили барем през лятото тия избори. Така се радва министър Николова на всеки самолет тогава.

 

Дано Вили Сечкова успее да докара и някакви южнокорейци, понеже те очевидно много я харесват. Естети! Подиграват се на красотата разни смотаняци тук, свикнаха явно покрай конкурса "Мис България" все вълци да ни представят пред света. Вижте, идея си нямам от дипломация. За мен "консул" е термин от народната топка. Това е позицията, в която хващаш топките. "Почетен" е, когато са по-специални, предполагам.

 

Събота

 

Каквото щете приказвайте, при предишния локдаун си беше по-добре. В тоя има твърде много напрегнато очакване. Преди просто се надявахме да се затопли. Сега студът тепърва идва и много повече треперим. Иначе чакането за ваксина си стана като чакането за апартамент при соца. Или трябва да доказваш, че си крайно нуждаещ се, или трябва да извадиш връзки нависоко.

 

Имам чувството, че докато дойде нашия ред с вас, ще ни питат не само коя марка предпочитаме, но и за кой точно щам. Изборът все повече расте. Милко Калайджиев малко се изложи. Пял на частно парти, гледахме му клипче. Каква гавра с протиовепидемичните мерки е тая чалга!

Друго си беше концертът на Хуан Диего Флорес в зала 1 на НДК завчера. От културата нищо не се прихваща явно. Само и единствено Ганьовците ще ни съсипят. Предлагам да не им продаваме оперни билети за нищо на света!

Драго Симеонов

Станете почитател на Класа