"Свободата или салама" - дилемата пред крайнодесните интелектуалци в интернет

"Свободата или салама" - дилемата пред крайнодесните интелектуалци в интернет
  • Публикация:  Webcafe по The Daily Beast
  • Дата:  
    21.12.2018
  • Сподели:

Членовете на така наречения "интелектуален тъмен уеб" понасят финансови щети и се борят за пари, защото последователите им нямат желание да продължават с даренията си през Patreon, след като платформата за колективно финансиране изхвърли пореден десен провокатор заради език на омразата.

Феновете на интернет ултра-десницата не искат Patreon да взема процент от парите, които те изпращат на своите "герои" за премиум съдържание, и са спрели да даряват пари.

 

Джордан Питърсън, Дейв Рубин, Карл Бенджамин

 

Бойкотът може и да вреди на печалбите на Patreon, но съще временно засяга и фигури като крайноконсервативния писател Джордан Питърсън, комика Дейв Рубин, както и други големи имена, които са стигнали до това да молят своите поддръжници да продължават да дават пари, или търсят други начини за набиране на средства.

От своя страна, Питърсън, във видео, публикувано онлайн в неделя, моли феновете си да бъдат “относително търпеливи” и да продължават с месечните плащания, които му изпращат чрез сайта за колективно финансиране. Самият той е изгубил близо 10% от поддръжниците си в Patreon само през последната седмица.

Питърсън, Рубин и други фундаменти на "интелектуалния тъмен уеб", аморфна група от консервативни политически знаменитости, сплотени от склонността си да нарушават политическата коректност и да провокират либералите, наблюдаваха как плащанията за тях в Patreon спаднаха драстично този месец, заради скандал, започнат от един от членовете на тяхното собствено движение.

Сега интелектуалният тъмен уеб и хора като Рубин и Питърсън са изправени пред труден избор.

Те могат да последват феновете си и да напуснат Patreon, като изоставят платформите, които им носят стотици хиляди долари годишно, в полза на друга платформа за колективно финансиране. Проблемът там е, че рискът тези други платформи да бъдат затворени в един или друг момент, е значително по-голям.

Другият вариант пред тези крайнодесни интелектуалци е да останат, но да бъдат евентуално заклеймени като продажници от техните по-крайните си фенове, вманиачени по темата за свободата на словото.

Деликатното положение на интелектуалния тъмен уеб е под заплаха заради отношението на Patreon към Карл Бенджамин, известен със свадливия си нрав крайнодесен активист, който онлайн се изживява под псевдоним, заимстван от името на древно-месопотамския управник Саргон Акадски. На 7 декември Patreon блокира Бенджамин, който печелеше повече от 12 000 долара месечно от дарения в платформата.

Patreon изхвърли Бенджамин заради "расистки и хомофобски оскърбления", визирайки негова февруарска тирада, в която нарича противниците си в самата крайната десница "негри" и "педали".

Питърсън, Бенджамин и Рубин, както и пресслужбата на Patreon отказват коментар по темата, но въпреки това тя е актуална.

Поддръжниците на Бенджамин в десницата предимно игнорират откровено обидния му език като вместо това го представят като поредната крайнодясна фигура, изхвърлена от технологична платформа заради политическите си убеждения и "мъченик в името на свободата на словото".

Питърсън, който е уважаван от някои масови издания като New York Times, нарича Бенждамин "смел човек" и казва, че е останал "изключително разочарован" от блокирането му.

В неделя вечерта, "авторът-атеист" и член на интелектуалния тъмен уеб Сам Харис, който беше сред най-печелившите акаунти в Patreon до понеделник, обяви, че напуска платформата за набиране на средства заради блокирането на потребители с десни убеждения случващо се в последно време.

По негови думи скорошните изхвърляния на хора от платформата могат лесно да бъдат обяснени с политическа тенденциозност.

Блокирането на Бенджамин доведе до това феновете на интелектуалния тъмен уеб да окажат натиск на други видни фигури като Рубин и Питърсън също да напуснат Patreon. Само че техните финансови алтернативи са силно ограничени.

SubscribeStar, млад руски сайт за колективно финансиране, първоначално предложи да приеме фигури от крайната десница, изхвърлени от Patreon. Гигантът на онлайн разплащанията PayPal обаче закри акаунта на SuscribeStar през уикенда като направи почти невъзможно за сайта да обработва транзакции с кредитни карти.

Това поставя SubscribeStar в същата ситуация като другите сайтове за колективно финансиране, които ухажваха крайната десница, но впоследствие биваха блокирани от големи финансово-технологични платформи. Така през уикенда SubscribeStar спря да приема нови членове.

Други видни фигури на движението се опитват да набират средства чрез собствени абонаментни програми. Някои приканиха феновете си просто да им изпращат директно пари чрез PayPal, а Харис насочи хилядите си поддръжници в Patreon да се регистрират и плащат за съдържанието му чрез неговия собствен уеб сайт.

Питърсън, канадски професор със съмнителна слава и автор на бестселъри, който живее на диета, съставена изцяло от телешко, няма да остане безпаричен, ако изгуби парите от Patreon. Същото важи и за Рубин, който има и други източници на доходи, включително реклами в YouTube за онлайн токшоуто му.

И все пак Питърсън и Рубин имат план да спасят плащанията от фенове: да стартират собствен уеб сайт, наподобяващ Patreon. В неделя Питърсън и Рубин приканиха поддръжниците си в Patreon да почакат, докато те работят върху новия сайт.

Рубин и Питърсън обаче нямат дата на официален дебют на техния клонинг на Patreon, и не е ясно колко от феновете им ще ги последват на нов, непознат и не-изпитан уеб сайт.

Те ще трябва да се справят с най-големия проблем: задоволяването на опасяващите се от лоша реклама компании за онлайн разплащания като PayPal, без да отблъснат техните ултрадесни фенове.

Станете почитател на Класа