Водните ни проекти - 6 пъти по-скъпи от европейските

България отново изненада Брюксел с нестандартен подход към европейските пари. Докато във всички страни членки изграждането на пречиствателна станция струва средно по 500 евро на човек от съответното населено място, у нас ударихме джакпота с проекти за по 3000 и 7000 евро на човек.
За щастие, по настояване на Европейската комисия жителите на съответните общини се разминаха с безумно скъпите строежи и в резултат – с трицифрените сметки за вода.
Защото изграждането на всяко водно съоръжение се калкулира и се плаща в крайна сметка от потребителите.
Общините се разминаха и с нереалистично евтините проекти, където бяха заложени разходи под 400 евро на човек.
От Брюксел дипломатично посочват, че вероятно всичко това се дължи на ненадеждни данни. Експерти обаче изразиха опасение, че съоръженията съзнателно са проектирани така, за да могат част от сумите да отидат за комисиони.
Защо парите са завишени българските власти тепърва ще обясняват. Те ще трябва да отговорят и как така тези проекти са насочени предимно към малки населени места, при положение че има много по-големи и належащи съоръжения, които трябва да се построят. Дано отговорите да удовлетворят Брюксел и да не се стигне до нова проверка, и то на Еврокомисията. Най-малкото защото жителите на всяка една община заслужават качествена ВиК инфраструктура и работещи, а не само проектирани пречиствателни станции.
При подобни „нестандартни“ подходи към проектите санкциите ще са най-малкото в отлагане на строителството.

Станете почитател на Класа