Раздадоха „Оскар“-и за европарите

Юбилейна монета за успешното справяне с еврофондовете си раздадоха вчера участниците в поредното заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка. Това всъщност е документът, който описва ролята на структурните фондове през периода 2007-2013 г.
В разгара на двете изборни кампании управляващи и опозиция се упражниха сериозно по темата колко пари сме усвоили от ЕС. Според едните – повече, според другите – по-малко, в зависимост дали се отчитат договори, или реално дадени пари и какви програми се комбинират в отчетите.
В доклад от края на май т. г. беше установено, че администрацията преди година е докарала оперативните програми до цялостно забавяне. Година по-късно бяха отчетени 2,4 млрд. лв. договорени средства.
Само три от 264 общини обаче към момента са стигнали след много перипетии до т. нар. междинни плащания по проектите.
Управляващите признаха в края на мандата, че сме единствената в ЕС, в която цари пълна централизация при разпределянето на европейските пари, като администрацията по места няма кой знае какво да прави по въпроса. Предприеха се първите плахи експериментални мерки.
Това обаче означава, че същата администрация, която си раздава юбилейни монети, носи пълната отговорност за проектите.
Не даваме „Оскар“-и за еврофондовете, трудности има, заявиха участниците във вчерашното заседание. В такъв случай трябва да попитаме – за какво е наградата?

Станете почитател на Класа