След „Булгаргаз“ ДКЕВР следи под лупа и енергото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва регулаторни прегледи на електроразпределителните дружества в страната. Според председателя на ведомството Константин Шушулов това е рутинна процедура и не е свързана с жалбите на хората от монополистите.
При същата рутинна процедура преди два месеца комисията препоръча на „Булгаргаз“ да спре природния газ на „Кремиковци“, защото не е плащан от миналата година. Сега можем да очакваме подобна ситуация и с ВиК дружествата в страната, които изпомпват с електрически помпи водата за населението.
Отделно от комисията обясниха, че трите ЕРП-та имат завидна печалба в условията на криза. От компаниите още нищо не са казали по въпроса, но със сигурност няма да се съгласят със сметките на регулатора. Негодувания може да се получат и от решението на ДКЕВР първо да се разглеждат жалбите за сгрешените сметки за ток и чак ако се докаже, че няма грешка, ЕРП-тата да могат да дръпнат шалтера.
Освен това по инициатива на българския еврокомисар Меглена Кунева фактурите за ток трябва да станат по-разбираеми. Допреди две години не всички хора получаваха писма за сметките си с потребената еленергия, а сега те вече трябва да са написани по нов начин, достъпен за средния българин. Само дано тази инициатива се приеме радушно и от ЕРП-тата, за да е от полза за потребителя. Обратното би изглеждало гола препоръка, която скоро ще бъде забравена.

Станете почитател на Класа