Качество в туризма означава и поддържана инфраструктура

На предстоящото Общо събрание на акционерите на „Слънчев бряг“ АД, което ще се състои на 27 юни, ще бъде предложено безвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата на курортния комплекс на община Несебър. Искането е на мажоритарния собственик на дружеството – Министерството на икономиката и енергетиката, което държи дял от 75%. Причината – невъзможността, а и нежеланието на голяма част от останалите собственици в комплекса и хотелиерите да поддържат и да се грижат за паркове, озеленяване, алеи, тротоари и алейно осветление.
Проблемът датира отдавна, дори няколко месеца източната част на курорта беше с тъмни улици, тъй като хотелите отказваха да плащат инфраструктурна такса на „Слънчев бряг“ АД. Те се аргументираха с курортната такса, която прибира община Несебър. В крайна сметка общината реши проблема, като пое разходите за уличното осветление в рамките на летния сезон. Но докато проблемите растяха, на два пъти Несебър отказа да купи инфраструктурата на курорта с аргумента, че не печели от нея. Затова поиска да получи улиците и мрежите безвъзмездно.
Според някои от миноритарните акционери, ако решението бъде прието, те ще бъдат ощетени, защото няма да получат нито стотинка от прехвърлянето на въпросната инфраструктура, която е основен актив на „Слънчев бряг“ АД и главен източник на приходи.
От гледна точка на туризма обаче по-важното е „Слънчев бряг“ да поизчетка накърнения си през последните години имидж заради безразборното строителство и да върне летовниците. А това означава да има и добре поддържана инфраструктура. След като хотелиерите отказват да я стопанисват, добре би било някой друг да им свърши работата.

Станете почитател на Класа