„Черен списък“ преди светли избори

Кабинетът ще гласува „черен списък“ на общините с незаконни лицензионни режими. Начинанието е похвално, защото така ще спре рекетът на местната власт към бизнеса - разрешителните са средството за докарване на допълнителни доходи на общинските чиновници и кметовете.
Механизмът, по който се действа, не е нов. Измисля се разрешително горе-долу за каквото му хрумне на кмета. Опъва дълъг списък с необходимите документи, за да се получи заветната тапия и за да има основание кандидатът да се връща безброй пъти, докато „узрее“, че трябва да бутне някой лев „за ускоряване на процедурата“. Назначават се свои хора на възловите места, за да е сигурно, че банкнотите „под масата“ ще стигнат до когото трябва. И потича къде по-тънка, къде по-пълноводна рекичка от рушвети.
За местните власти е ясно – взятките тръгват от деня на встъпване в длъжност на съответния градоначалник, защото я има втори мандат от четири години, я не.
Но без отговор остават много въпроси към централната власт. Например защо „черният списък“ се прави само три дни преди изборите за Европейски парламент, а не преди 4 години – в началото на мандата? Защо също не се направи опис на законните разрешителни по места? И най-важното – откъде общините ще вземат пари за самоиздръжка, когато секнат местните източници? Не за друго, а защото преди вота партиите се надпреварват да се кълнат, че сто на сто ще децентрализират местните бюджети. А това означава, че парите от хазната ще намалеят.

Станете почитател на Класа