Москва пак ни предупреди, а ние се самоуспокоихме

След поредната ескалация на газовия конфликт Русия-Украйна и ние получихме писмо от Москва. В него не ни уверяват, че всичко е наред, ами ни казват да се готвим за спиране на доставките. За справка на всички – това се случва за трети път тази година, но сега е непосредствено преди изборите.
Може би затова са и уверенията на властта, че сме по-подготвени от всякога да се справим с евентуално прекъсване на доставките. В момента впрочем имаме резерви от природен газ за следващите два месеца – напълно достатъчно до времето след парламентарните избори. Отделно имаме договорка да получаваме и количества от Гърция и Турция в случай на нужда.
Успокоението от управляващите сега е основателно, защото големите консуматори на природен газ у нас са топлофикациите и „Кремиковци“ - едните работят основно през зимата, а комбинатът вече не получава газ. Така че определено можем да разчитаме само на хранилището край Чирен.
Проблемът е другаде – ако сега започнем да теглим газ от там, в началото на зимата ще трябва отново да запълваме хранилището, за да имаме запаси. Тук е и мястото отново да се припомни какво стана с компенсациите ни заради януарската газова криза. Нито Русия, нито Украйна ще ни дадат пари, защото ние сами не сме си ги поискали.

Станете почитател на Класа