GM – спасение, но на каква цена

След 77 години на върха и последният пирон в ковчега на автогиганта General Motors бе забит, след като стана ясно, че днес компанията ще подаде молба за съдебна защита от кредитори по глава 11 на закона за фалитите в САЩ. Според президента Барак Обама ликвидирането и банкрутът са единственият вариант за излизане от критичното положение, в което се намира GM.
Когато фалитът стане факт, американските власти, които вече отпуснаха заем от 19,4 млрд. долара на закъсалата компания, ще получат 72,5% от нея и ще предоставят финансиране от още 30 млрд. долара. Това на практика означава, че в крайна сметка General Motors (или какво е останало от него) ще продължи да съществува, но ще плати доста солена цена за това.
Моделите Pontiac ще бъдат „изхвърлени на боклука“ заедно с още 14 предприятия по света, а 21 000 служители ще бъдат освободени от работа. Но както добре знаем, всяко работно място е първо жив човек, а после статистика. Така след месеци преговори, планове и пазарлъци дилемата дали да се хвърлят добри пари от джоба на данъкоплатеца върху лошите активи, за да "се запазят работни места" и "да се подкрепи американската икономика" или гигантът да бъде оставен да фалира, в крайна сметка бе решена. Избран бе по-логичният за пазарната икономика подход, макар че много хора, които са и недоволни гласоподаватели, отиват на улицата. Не така бе постъпено обаче при други закъсали от кризата гиганти, като AIG например, което намирисва на двоен аршин. И оставя открит въпросът защо справедливата американска държава спасява някои мениджъри и банкери, а изхвърля на улицата обикновени работници?

Станете почитател на Класа