Ще отстъпи ли Европа пред заплахата от „млечни“ бунтове?

В деня, в който европейските министри на земеделието се събраха, за да обсъждат реформите в Общата селскостопанска политика, производители на мляко от десет европейски държави се събраха на протест в белгийската столица. Изкупните цени на млякото са се сринали заради кризата и фермерите настояват за извънредни помощи.
Европейският синдикат на млекопроизводителите дори заплашва с "европейска стачка" на млечните доставки, ако не бъдат взети мерки. План за стимулиране и на германските земеделци пък поиска в Берлин селскостопанска конфедерация.
Прави са фермерите от Франция, Дания, Холандия, Германия и още други държави от Стара Европа, защото чрез блокадата на магистрали те искат да защитят интересите си. Какво обаче да кажат българските земеделски производители? На третата година от членството си в ЕС нашите фермери получават 35% от евросубсидиите на западните си колеги. Иначе изкупните цени не само на млякото, но и на другите селскостопански продукти спадат в резултат от икономическата криза по един и същ начин начин в целия ЕС.
Да бъдат намалени млечните квоти, за да се свие производството и да се вдигнат цените, поискаха още протестиращите вчера. Но ако бъде понижена и без това сериозно свитата млечна квота на България, тогава ще трябва направо да зачеркнем целия млечен сектор. В едно нещо със сигурност са прави протестиращите фермери: общата селскостопанска политика се нуждае от сериозно ревизия. И ,ако е възможно ,този път правилата да са еднакви за всички държави, независимо кога са се присъединили към голямото европейско семейство.

Станете почитател на Класа