Държава и бизнес са в невъзможна равнопоставеност

Идеята държавата да стане солидарен осигурител на чиновници, кадрови военнослужещи, на заетите в МВР и на тези от правораздавателната система отново излезе на дневен ред. Шефът на БСК Божидар Данев вчера за пореден път лансира известни вече предложения на бизнеса, чиято цел е постигане на равнопоставеност между държавата (като работодател) и останалите работодатели.
В момента бюджетът поема само част от осигуровките на държавните служители, тоест посредством нашите данъци всички покриваме останалата част от осигуровките им. Това е удобно на държавата и затова екстравагантната идея чиновниците сами да си плащат цялата сума не й допада.
И няма как другояче да бъде, след като държавният чиновник си остава галеното дете на властта. Нему се полага като по закон Божи ежегодно повишаване на заплатата – поне с 10 на сто. И не е нужно нито да вдига стачки, нито да препречва пътища - благините идват автоматично. Докато справедливите искания на учители, лекари, работници за увеличение на заплатите се отблъскват с железния аргумент "Няма пари, в тазгодишния бюджет не са предвидени повече", това не се отнася за настанените на държавната трапеза.
Трябва ли да припомняме, че опити за промяна имаше и при управлението на СДС, и на НДСВ, че и днес в БСП се чуват гласове в подкрепа на идеята. Решението обаче винаги остава за следващата власт.

Станете почитател на Класа