От банката искаме не вино, а кредити

Глобалната икономическа криза принуди корпорациите и банките да прибегнат до какви ли не отчаяни и нестандартни мерки, за да наберат свеж капитал. Миналата седмица френският трезор Credit municipal de Paris дори се принуди да отвори ВИП винарната си и да пусне на търг „изгорелите“ заложени бутилки отлежал дионисиев елексир.
През последната една година парижани, изпитващи нужда от пари в брой, преотстъпиха хиляди бутилки вино на банката в замяна на свободни средства или кредити. В същото време бе отчетено, че подадените молби за нови заеми до финансовата институция са се покачили значително. И...за да удовлетвори повишеното търсене, миналия вторник трезорът организирал търг за продажбата на 2500 бутилки вино.
Засега у нас сред „изгорелите“ стоки на търгове, организирани от банките, могат да изпаднат най-много някой и друг гоблен или розов автомобил, като преобладават, разбира се, офертите за ипотекирани жилища. Явно в България, за разлика от Франция, едва ли някой би приел вино като съкровище или залог по кредит.
Друг е въпросът, че вместо да развиват странични дейности и да изземват функциите на заложна къща, е по-добре финансовите институции да се фокусират над основния си бизнес. И вместо да се чудят как да се отървават от излишни предмети, да помислят как да задържат коректните допреди няколко месеца кредитополучатели с облекчени схеми за заеми и по-ниски лихви.

Станете почитател на Класа