Когато нещо не става доброволно, се случва под натиск

Изглежда, на българския телекомуникационен оператор му стана навик да чака поредното писмо или заплаха за санкции от Брюксел, за да се задейства. Така се случи и вчера. Може и да е случайно съвпадение, че в деня, в който изтече крайният срок телекомите да се споразумеят около процедурата за пренасяне на номерата за стационарни телефони, дойде и неприятната вест от Европейската комисия. Засега само предупреждение като част от една съвсем логична наказателна процедура.
Чак тогава председателят на регулатора се сети, че когато нещо не става доброволно, ще трябва да се приложи и натиск. Получи се верижна реакция – Брюксел притисна България, а КРС пък заплаши несъгласните оператори със санкции.
По данни на алтернативните телекоми, които не крият, че са подписали правилата „зорлем“, защото са „калпави“, една от трите компании, които задържат процеса, се оказва БТК. Телекомът бил сложил подписа си, но под друг вариант на процедура. От БТК пък твърдят точно обратното - че са подписали всичко и са готови да пренасят фиксирани номера „от утре“. Другите два, цитирани от комисията оператори, всъщност са никому неизвестни в телеком сектора фирми, които дори вече не развиват дейност. Но ако всичко е наред, тогава защо ни заплашват от Брюксел?

Станете почитател на Класа