АЕЦ „Козлодуй“ отново във фокуса на Брюксел

Еврокомисията ще разследва затварянето на атомната централа в Козлодуй заради януарската газова криза, твърди партия „Атака“. Явно с наближаването на изборите темата за централата пак влиза в употреба, въпреки че страстите около спирането на газа затихнаха с вдигането на температурите и затоплянето на отношенията между Москва и Киев. Дали действително ЕК ще „разследва“ затварянето на централата или не, засега не е много ясно.
През студения януари социалистите поискаха повторно да бъде въведен в експлоатация четвърти блок на централата. Това охлади сериозно отношенията им с НДСВ, а министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова се противопостави сериозно на идеята за рестарт на реакторите.
Междувременно премиерът Сергей Станишев продължава при публичните си изяви да настоява за удължаване на срока за компенсациите за страната ни за предсрочното затваряне на блокове 3-ти и 4-ти на атомната централа.
Вероятно с изострянето на предизборната надпревара темата за централата пак ще е на дневен ред, но със същия резултат както досега – с четири затворени блока, както предвиждаха ангажиментите на България към ЕС. Останалото е риторика. И „процедурна проверка“ - за комисари и чиновници.

Станете почитател на Класа