Битката за цифров лиценз - участие на всяка цена

БТК и купувачът на мрежата й от телевизионни кули и предатели – австрийската ORS, със сигурност не са от компаниите, които приемат да са част от масовката в една процедура. Вероятно и затова не купуват конкурсни книжа, колкото само да са в час с играта.
Промените в Закона за електронните съобщения, приети неотдавна, обаче са категорични по отношение на кандидати със статута на БТК и ORS. Те забраняват компания, която има цифрова мрежа или телевизиона програма, да бъде оператор на мултиплекс. Излиза, че по условие телекомът и австрийският му партньор са изключени от играта. Затова е изненада заявката и на двете да продължат участието си в битката за лицензи за първите две цифрови мрежи в България.
От ORS обаче обясняват хода си напред със своя професионализъм и заявяват сериозни намрения за българския пазар. От БТК мълчат. Въпреки забраните в ЗЕС и въпреки все още непроизнеслата се КЗК по сделката за НУРТС. Досега е изтекъл половината срок, в който антимонополният регулатор трябва да реши дали да каже „да“ на продажбата. Одобрението би дало смисъл на австрийците да останат в България. То обаче със сигурност ще дойде след развръзката от конкурса за мултиплекси, който започва днес...

Станете почитател на Класа