Преди да се похарчат парите, първо трябва да се изкарат

Преди около месец едно изявление на икономическия министър предизвика одобрителни реакции сред родните предприемачи. По време на българо-турски бизнес форум Петър Димитров каза, че социалните осигуровки,внасяни от работодателя, могат да паднат с 4-5 %.
Не от вчера представителите на бизнеса се оплакват, че плащат твърде много на държавата. В последните месеци, когато световната криза срина пазарите на индустрията, проблемът стана още по-сериозен. От една страна предприемачите се опитват с всички сили да се задържат на повърхността и да запазват хората си. От друга обаче са принудени да плащат сериозни суми върху заплатите с надеждата, че икономическата буря ще утихне, а държавата ще си изпълни обещанията. Вчера обаче министър Емилия Масларова доста охлади надеждите им, защото обяви, че при толкова ниски данъци не може да се иска сваляне на осигуровките. /Стр. 6/.
Обяснимо е министърката да се страхува, че по-малките вноски може да свият социалните фондове. Но, когато бизнесът не издържи да плаща, първото нещо, което ще направи, е да съкращава хора. Те пък ще се наредят пред бюрата за безработни. Сега трябва точно да се пресметне от кое има повече сметка държавата – да направи реверанс пред бизнеса или да поеме ангажимента да плаща на армията от безработни? Едно нещо обаче е сигурно – за да се похарчат едни пари, те първо трябва да бъдат спечелени.

Станете почитател на Класа