Магнит за инфраструктурни милиарди

Двадесет и пет ирландски строителни компании пристигат у нас тази седмица, за да проучат какво ново се случва в бранша /Стр. 1-6/. Оказва се, че преди тях към страната ни вече са проявили интерес останали без бизнес фирми от Италия, Испания и още няколко държави от Стара Европа.
Уж инвеститорите побегнаха, подплашени от кризата и най-вече от апокалиптичните прогнози за края на световната икономика, а ето, някои хвърлят погледи назад. Никакви сантименти не бива да се търсят в това поведение на предприемачите. Просто за свободния бизнес празни ниши няма. А българската инфраструктура се оказа една огромна зейнала дупка и сега логично се появяват мераклии да се включат в запълването й. Още повече ,че има милиарди в евро, отделени за тази цел от европейските фондове.
Сега да видим какъв ще е отговорът на родните строители. Едва ли ще може да разчитат на протекционизъм, защото става дума за проекти, които ще се плащат с европейски пари. Не е нужно и да припомняме, че чуждата конкуренция и институциите в Брюксел ще следят под лупа процедурите. Нищо лично няма в това, защото просто става дума за много пари.

Станете почитател на Класа