Приватизацията на „Булгартабак“ - приказка без край

За четвърти път в рамките на две петилетки държавата ще се опита да продава „Булгартабак холдинг“. За лош късмет обаче в света се вихри финансова и икономическа криза, така че този път свръхочаквания към сделката няма. Към цената на холдинга също.
Първата процедура бе закрита, после по ред на номерата опитаха да го вземат нашенската „Тобако кепитъл партнърс“, която твърдеше че има подкрепата на Дойче банк, после и „Бритиш американ тобако“ (БАТ).
Българската фирма обаче приложи не особено почтени методи и накрая се оказа, че няма пари. Транснационалната БАТ пък още в процеса на преговори се опита да извива ръце, отново без успех.
В интерес на истината, междувременно големият холдинг се превърна в „мини“, но все още с привлекателен пазарен дял, поне на вътрешния пазар. Дали той ще привлече купувачи?
В действителност у нас едва ли има по-приватизирано предприятие от „Булгартабак“. И тъй като производството му „вреди на вашето здраве“, има шанс да оцелее, ако стане част от международна верига. В противен случай е обречен да бъде държавен до закриването му.

Станете почитател на Класа