Явор Хайтов: НПО-та позорят България

Явор Хайтов: НПО-та позорят България
  • Публикация:  classa.bg
  • Дата:  
    16.03.2016
  • Сподели:

„Определени групи от хора, обединени около различни НПО-та, се опитват да изкарват пари на гърба на българските граждани. Ако някой иска да печели обществено доверие – демокрацията е измислена отдавна и дава възможност за това чрез участие в политическия живот на страната. Убедих се, че някои НПО-та пречат на нормалното функциониране на страната ни и пречат на авторитета ни зад граница”.Това заяви специално за БЛИЦ зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, който бе единственият български парламентарист, участвал в работата на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

На форума, който се проведе в Европейския парламент Брюксел, беше разискван доклада на ЕК за мониторинга над съдебната система в България.

Хайтов поясни, че за това мнение са го убедили думите на единствения евродепутат Моника Маковей, която се противопостави на падането на мониторинга, като се мотивира, че е била поканена от български НПО, които са я информирали за неблагополучията на българската съдебна система и я убедили, че мониторингът трябвало да остане.

„Час по-скоро мониторингът по отношение на българската съдебна система трябва да отпадне, защото той е обиден и унизителен за нашите магистрати. У нас в Юридическия факултет се влиза с най-високите оценки от дипломата за средно образование и след приемни изпити по история и български език, а следването е трудно и тежко. Работата в правосъдната ни система е престижна, тежка и авторитетна. Не може на юристите да им се вменява, че те са най-корумпираните, най-неподготвените и едва ли не са прът в колелата за развитието на страната ни”, коментира от Брюксел Явор Хайтов.

По-късно днес Хайтов ще участва в конференция на тема: „Механизъм за сътрудничество и проверка - функционалност, въздействие и препоръки”. Форумът ще анализира причините за негативните оценки в докладите на ЕК от 9 години насам по отношение на страната ни.

БЛИЦ

Станете почитател на Класа