Bank Austria: Най-привлекателни за инвеститорите в България са недвижимите имоти

  • Капиталовложенията в тях печелят средно 9% за година, но при висок риск
Bank Austria:  Най-привлекателни за инвеститорите в България са недвижимите имоти
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    21.05.2014
  • Сподели:

По отношение на чистите печалби от недвижимости българският и румънският пазари са много привлекателни. В сферата на бизнес-имотите например, капиталовложенията на инвеститорите носят печалби от средно 9%, макар и при съответно високи рискове, каза Райнхард Мадленчник, ръководител на отдела за недвижимите имоти на Bank Austria на пресконференция във Виена в сряда.
Най-атрактивно в момента изглежда строителството на търговски площи за отдаване под наем. През 2013 година в Румъния са били построени четири нови мола с обща търговска площ от 107 хиляди квадратни метра, а седем други в момента се изграждат.

България разполага в началото на 2014 година с общо 735 хил. кв. м. търговски площи, като през миналата година е завършен само един нов търговски център "Paradise Center". С площ от 82 хил. кв. м. и 150 магазина той обаче е най-големият в страната. В скоро време предстои откриването на още четири нови мола на площ от 135 хил. квадратни метра, допълва картината в България Der Standard. 85% от всички предлагани площи в модерните търговски центрове са концентрирани в столицата София, Пловдив, Варна и Бургас, добавя електронното издание Boerse-express.

През 2013 година европейските инвестиции в бизнес имоти са отбелязал ръст от 30 на сто, посочва по този повод е Boerse-express. То цитира данни на агенцията CB Richard Ellis, според която през цялата година в Европа са били инвестирани 165.6 млрд. евро в недвижими имоти с бизнес-предназначение.

Особено търсени са били търговски площи на големите и ликвидните пазари. Източна Европа също не прави изключение от тази тенденция, като огромният дял от инвестициите в региона (над 80 %) се падат на Русия и Полша.

По-малки пазари, като тези в Румъния и България, обаче също бележат ръст: Румъния е привлякла 229 милиона евро инвестиции в сектора на бизнес имотите, а България 23 милиона. Затова пък бизнес-имотите в България са по-доходоносни от тези в Румъния – 9.5 срещу 8.25 сто, по данни на Immobilien Rating GmbH.

Макар все още да не е достигнат обема на строителството от времето преди кризата, от 2008 насам броят на офис-сградите в София и Букурещ почти се е удвоил, съобщава Boerse-express. В края на 2013 година София е разполагала с 1.7 млн. кв. метра модерни офис-площи, а Букурещ - с 2.4 милиона кв. метра. Този прираст обаче не бива да ни заблуждава - по показателя офис-площ на глава от населението двете балкански столици изостават значително след Прага, Варшава или Будапеща, да не говорим за големите градове в Западна Европа.

Друга характеристика на пазара на имотите в България и Румъния е, че само една част от новото строителство на офис-площи отговаря на западноевропейските стандарти.

"При ограниченото предлагане на атрактивни имоти на тези два малки пазара по-смелите инвеститори ще имат преднина", прогнозира Bank Austria.

Друг проблем, според банката, са сравнително високите стойности на незаетите търговски площи - 27 % в София и 15 % в Букурещ. За сравнение през 2007 г. в двете столици празните офис-площи са били под 5%, пише Der Standard. Австрийското издание също посочва липсата на достатъчно качествени офис-площи, отговарящи на западните стандарти. В момента най-скъпите наеми за бизнес-имоти в София вървят по 12 евро/кв. м., а в Букурещ - по 18 евро. За сравнение през 2007 година наемите и в двете столици са били по около 20 евро за кв. метър.

 

Станете почитател на Класа