Хонконг остава най-скъпият пазар на търговски площи в света

Хонконг остава най-скъпият пазар на площи в търговски центрове по света, тъй като значителният туристически поток и ръстът на покупателната способност на вътрешния пазар тласкат търсенето на площи от страна на международни търговци все по-нагоре, сочи нов доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от Investor.bg. През първото тримесечие на годината наемите в Хонконг са били средно от 3864 щатски долара на кв. фут на година (около 41 592 долара на кв. м).
От компанията не отчитат значителни размествания в подреждането от последното тримесечие на 2011 г. Ню Йорк все така е на второ място с 2475 долара (26 641 долара на кв. м), въпреки че и двата града са регистрирали значителни наемни ръстове на тримесечна база.
Останалите пазари в Топ 5 също са непроменени в сравнение с предходното тримесечие. Сидни се нарежда на трето място с наеми от 1112 долара на кв. фут годишно (11 969 на кв. м), следван от Токио с 1025 долара (11 033 на кв. м) и Лондон с 956 долара (10 290 на кв. м).
Търговско-административният район Уест Енд в британската столица допринесе за годишен наемен ръст от 5,6%.
В глобален план наемите се покачват със значително по-умерени темпове, отчитайки ръст от едва 0,8% на тримесечна база. Това се дължи главно на опасенията за бъдещето на дълговата криза в еврозоната и слабия икономически ръст по света, които продължават да засягат потребителското доверие и съответно това на търговците.
Въпреки тези опасения търсенето на модерни търговски площи в основните световни дестинации остава силно, като много пазари отчитат недостиг на първокласни площи.
Регионът на Северна и Южна Америка оглавява ръста на търговските площи в най-горния ценови сегмент през първото тримесечие с повишение от 3,4%, основно поради значително търсене в редица американски градове като Вашингтон, Маями и Сиатъл.
Азиатско-Тихоокеанският регион също отчита положителен ръст от 0,5% вследствие на силен интерес от страна на международни модни и луксозни марки.
Страните от Европа, Близкия изток и Африка продължават да бъдат основна цел на множество американски марки, въпреки че наемните спадове на някои пазари, като Атина и Белград, станаха причина регионът да завърши тримесечието с понижение от 0,2%.
Като цяло потребителите са все така предпазливи към своите разходи поради несигурния икономически климат, особено в Европа, въпреки че обемът на продажбите отчете подобрение в сравнение с предходното тримесечие.
Потреблението се повиши в Северна Америка и в Азия.
„Наемното търсене на първокласни площи в Европа е все така силно въпреки изключително предизвикателната потребителска конюнктура“, коментира Питър Голд, директор „Трансгранична търговия“ за Европа, Близкия изток и Африка в CBRЕ.
„Особено активни са американските търговци, които търсят нови възможности, а марки като Forever 21, Victoria's Secret и Kate Spade наскоро влязоха или се канят да навлязат в региона. Проблемът, който много търговци изпитват, е с достъпа до обекти на първокласни локации в най-големите градове в Европа. Вследствие на това активността не е на толкова високи нива, както може да бъде, поради разминаване между предлагане и търсене.“
Голд добавя, че предвид факта, че по-голямата част от площите, които в момента се изграждат в Западна Европа, са извън най-големите градове, този проблем няма да бъде решен в краткосрочен план, а натискът върху наемите на някои пазари в посока нагоре ще продължи.

Станете почитател на Класа