Руснаци „отървават“ ирландците от имотите им у нас

Руските купувачи, които по принцип търсят имоти по Черноморието, започват да проявяват интерес и към пазара в планинските курорти и в София, съобщи investor.bg. Междувременно те се насочват и към изкупуване на имоти от ирландски собственици, които искат да освободят свежи пари, за да реинвестират обратно в Ирландия.
След като ирландският вестник Irish Independent съобщи, че руснаци спасяват ирландците от имотите им в България, и британският Guardian забелязва тенденцията. В публикация изданието цитира Дилън Кълън, предприемач в областта на недвижимите имоти, който е убеден, че моментът е добър за ирландците, които искат да се разделят с инвестицията си в страни като България, за да могат да погледнат към местния пазар.
Основателят на компанията Appreciating Assets Кълън е цитиран от британския Guardian да казва, че от началото на създаването си е продала 400 имота, като според него на пазара има още хиляди имоти, закупени от британци и ирландци, които днес очакват да бъдат продадени. От началото на 2012 г. до края на май компанията е продала 70 имота, собственост на британци и ирландци, като се надява до края на годината този брой да се повиши до 200. Най-евтиният имот за продан, обявен от компанията, е с цена от 15 хил. евро, а най-скъпият струва 135 хил. eвро.
Кълън посочва, че неговите клиенти не са от типа притеснени продавачи, които се опитват да се измъкнат от инвестицията си на всяка цена. Те по-скоро се оглеждат за възможност в родината им Ирландия, тъй като пазарът там отново става атрактивен, така че интересът на руснаците към имотите им в България е добре дошъл, за да подпомогне процеса на нови придобивки.

Имотите в зимни курорти – на „изключително ниски цени“

Въпреки че все още интересът на руснаците е съсредоточен основно върху морските локации, през последните 18 месеца се наблюдава стабилен ръст и на този, насочен към зимните курорти, главно поради „изключително ниските цени“, на които може да се придобие недвижимост там, казват от компанията.
Руските инвеститори винаги са купували имоти в София, като тази тенденция продължава благодарение на ръста в доходността, която тези имоти носят.
В свой нов анализ брокерската компания Bulgarian Properties също потвърждава, че дори в летния сезон има интерес към имоти в зимните курорти.
„Причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата насам, и в момента това е курортът с най-евтините ваканционни имоти в България“, сочи анализът.
От компанията твърдят, че руснаците са основните купувачи, а британци и ирландци – основните продавачи, някои от които продават на загуба от 50 до 70% в сравнение с цената, на която са купили.

Станете почитател на Класа