25% ръст на сделките с имоти в градовете, трусове на пазара след земетресението

Сделките за жилища в градовете са се увеличили с около 25 на сто през последната година, сочат данните на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Основната причина за тази тенденция е миграцията на хората от селата към по-големите населени места. Предимно младите до 40 години са тези, които движат пазара. Те се явяват около две трети от купувачите на жилищен имот. А ако профилът на средностатистическия купувач е на млад човек, то тези, които предлагат, са в значително по-зряла възраст, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“. Те се опитват да намерят средства, като реализират свой ненужен или прекалено голям имот. Част от тях подпомагат с получените от транзакцията пари и децата си, които обикновено също учат в друг град, допълни експертът.
Земетресенията и голямото количество дъждове през май пък са преобърнали изискванията на купувачите по отношение на избора на етаж на желаното жилище, сочат още данните на „Адрес“. Ако допреди месец по-предпочитани бяха средните и високите етажи, то в момента купувачите се обръщат към по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж.
Прогнозата на експертите е, че трусовете тепърва ще имат своето отражение върху жилищния пазар. Много хора напуснаха домовете си по време на земетресението, но останаха в колите си, защото нямаха друга алтернатива. Това вероятно ще увеличи стремежа на част от жителите на по-големите градове да се сдобият с по-скромни, но ниски постройки в провинцията. Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къщи е факт през цялата последна година. Основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда. След събитията обаче ниските къщи могат да намерят и друго приложение, посочват от „Адрес“.
Ако преди трусовете всеки десети е предпочитал жилища над 10-и етаж, то след земетресенията интересът към подобни имоти е паднал до 2 на сто. Преди 23% са оглеждали жилища над 6-и етаж, след трусовете – едва 13%. Най-предпочитани остават апартаментите между 2-ри и 6-и етаж, като делът им скача от 63% на 74% след трусовете. Двойно повече е предпочитанието към жилища на първия етаж – от 5% на 11%, отчитат от „Адрес“.
По отношение на ценовите равнища в страната и отстъпките от цената играят по-съществена роля в градовете, отколкото в столицата. Колкото по-малко е селището, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферираната цена и реалната стойност, на която се случва сделката. Докато в по-големите центрове като Сливен, Ямбол и Стара Загора продавачите правят компромис за около 3 хил. евро, то в по-малките населени места като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките е за около 5 хил. евро, информираха още от „Адрес“.
Заради по-слабо разпространеното в провинцията банково кредитиране, купувачите използват свои пари в брой, за да придобиват имоти. Финансите им могат да бъдат под формата на спестявания или взети от продажбата на друг техен имот. Интересна е ситуацията в Благоевград и Сандански. Прогнозите за тези градове са оптимистични като цяло. Очакванията там са за ръст в броя на транзакциите, най-вече заради активни гръцки купувачи. Гражданите на южната ни съседка теглят парите си от банките, за да ги инвестират във ваканционни, жилищни и бизнес имоти у нас. От друга страна, пазарът на наемите се развива в Ямбол. Там апартаменти се отдават на корейските фирми, които участват в проектите за соларни съоръжения край града.

Станете почитател на Класа