Нов регистър бори имотните измами

Нов регистър бори имотните измами от началото на годината. ImotiGard дава възможност адресът на недвижимата собственост да бъде въведен в списък, от който ще става ясно, че не се продава. Така при вероятна измамна сделка за него ще се разбере, че той не е на пазара, и няма да бъде купен. Услугата е абсолютно безплатна и може да бъде ползвана от всички собственици на имоти. Те могат да впишат административния си адрес или кадастрален номер в новия регистър. Аналогична трябва да бъде и ситуацията с оттеглените пълномощни, разказа Ангел Ангелов, председател на Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти.
Въпреки че през последните години действията на държавата са пресекли много от незаконните действия, администрацията все още може да бъде пробита, посочи още той. Ако един бизнес може да донесе 30-40 хил. евро за 10 дни, той много трудно може да бъде спрян. За такива суми лесно могат да бъдат фалшифицирани документи и дори лични карти на хората. Оказва се обаче, че голяма част от нотариусите, които са извършвали преди измами, са загубили право да практикуват. Така подобни престъпления са отбелязали спад. През 2011 г. е работено по 14 случая на имотни мошеничества във всякакви форми, посочи още Ангелов пред БНР.
Много стъпки са предприети за ограничаването на измамите с недвижими имоти, потвърди пред „Класа“ и нотариус Красимир Анадолиев, зам.-председател на Нотариалната камара. Сред тях е възможността нотариусите да правят справки сред документите, за да се извърши легитимация на хората. Така се предотвратяват изцяло измамите с личните карти. От пълномощията също се съхранява копие при нотариусите, за да се противодейства срещу дописване или промяна в документите. При удостоверенията за наследници също имаме сериозна крачка в борбата с мошеничествата заради достъпа до националната база с данни, за да могат нотариусите да правят справки, допълни още Анадолиев.
При публичните продажби през 2011 г. е имало истински бум в сравнение с година по-рано. През 2012 г. те ще се увеличават дори повече, пък посочи Георги Палпурин, управител на сайта за публични търгове targ.bg. Реализираните вземания са били на стойност от 700 млн. лв., а около 6 хил. имота са били продадени. Хората са се насочили към подобен тип сделки, главно заради по-ниските цени на имотите, които се предлагат на тях. Загубите при принудителните продажби са около 25% от стойността, а в такива сделки участват едва около 30% от играчите на пазара. Според експертите спадът в сектора на недвижимите имоти ще бъде преодолян изцяло едва след 4-6 години.

Станете почитател на Класа