Купувачи от еврозоната изместват руснаци и англичани в ски курортите

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижимост в ски курортите в Европа, най-вече във Френските Алпи, сочи индексът на консултантската компания Knight Frank Ski Resort Property Index. За Европа средният годишен растеж на цените достига 1,7% през второто тримесечие на 2011 г. при 3% спад в Северна Америка. Нещо повече – оказва се, че купувачите от еврозоната във Френските Алпи дори изместват руснаците и дърпат ценовите нива нагоре. Френският курорт Межев отбелязва най-сериозно възстановяване на цените с 4,3% ръст за годината до юни 2011 г. Въпреки това стойностите остават 4-6% под нивата си от 2008 г., отчитат още консултантите.
„Стабилизацията и дори в някои случаи възстановяването на цените във Френските Алпи се дължи на няколко фактора. Ски курортите там са на голяма надморска височина, което ги прави по-надежди по отношение на снеговалежите. За сравнение в австрийските ризорти вилите над 1600 м трудно могат да бъдат достигнати. Освен това френските са добре позиционирани, предоставят повече спортни и други активности, без да споменаваме и кулинарните им предимства. Те също така печелят от сериозните инвестиции, направени през последните 5 години, които ги направиха по-достъпни, а инфраструктурата никога не е била по-добра. В Куршевил всяка година се правят подобрения на лифтовете и ски влековете“, коментира Лиам Бейли, ръководител на жилищните проучвания в Knight Frank.
Купувачите от Великобритания, които генерират около 35-40% от сделките с недвижими имоти във Френските Алпи, трябва вече да се конкурират в сделките с други представители на еврозоната, например с италианците. Те могат да се окажат неприятно изпреварени от някои свои съседи, използващи еврото, в сделките за апетитни имоти, отчита още индексът на Knight Frank. По отношение на продажбите Куршевил, Межев и Вал д'Изер продължават да водят. За първите осем месеца на 2011 г. във Френските Алпи са купени толкова ваканционни жилища, колкото през цялата минала година, показа проучване на британската консултантска компания MGM French Properties. Според местни брокери клиентите просто са разбрали, че имотите в престижни европейски курорти могат да донесат по-висока печалба, отколкото например фондовите пазари. Покупката на ски имот вече не се свързва само със сезонно преживяване, особено в първокачествените ски локации, посочват от Knight Frank. Летният туризъм, който често включва катерене и преходи, особено в Алпите, помага за ръста на приходите от наеми за много от собствениците на втори дом.
„Докато цените не нарастват в чужбина и пазарите остават ценово чувствителни, нивото на активност, особено по отношение на огледите ще расте – особено за първокачествените алпийски курорти“, прогнозира Бейли.
В Шамони, който играе ролята на барометър какво се случва на имотния пазар във Френските Алпи, средната цена на ваканционен апартамент е скочила от 390 000 евро през 2010 г. до 470 000 евро през август 2011 г., сочи проучването на MGM French Properties.

Станете почитател на Класа