Компании вече осигуряват гаранции за размразяване на имотни проекти

На пазара у нас вече има компании, които играят ролята на трета, независима страна и осигуряват гаранции по продължаване и завършване на замразени строителни проекти, стана ясно по време на конференцията за недвижими имоти BalREc. Целта на тази услуга е финализиране на проекта с ограничени загуби, коментира пред „Класа“ Христин Хараланов, управляващ партньор на „Корект проект“.
По думите му след края на имотния бум и последвалите го трудности за строителните предприемачи много жилищни проекти бяха „замразени“ поради недостиг или ограничаване на финансирането вследствие на спад на цените на имотите или ограничено търсене в последните две години. Ситуацията, в която двете основни страни – кредитор и кредитополучател, взаимно изгубиха доверието си, можем да оприличим на затворена улица, коментира експертът. И възможност за излизане от нея е именно ползването на такава трета страна, която да осигури гаранции.
Подобни компании играят ролята на пресечна точка на комуникацията между всички страни с цел да се намалят загубите и за кредитополучателя, и за кредитора и да се даде гаранция, че проектът ще бъде завършен при определена цена в определен срок. Решението пък на самата компания да участва в „размразяването“ на даден проект се прави на база 4 основни оценки, свързани с текущото състояние, необходимите средства за довършване, продажната стойност на текущото състояние и колко би струвал той след финализиране. Според Хараланов освен кризата друга причина за замразяването на някои обекти е недоброто управление.
Имотните експерти обаче са оптимисти, като се обединиха около мнението, че пазарът се възстановява, макар и бавно. Цената според Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“, продължава да е водещ фактор. 96% от сделките, по които компанията му е посредничила през последните месеци, са били на „атрактивни цени“ в съответния сегмент. Продавачите, които се адаптират, имат в пъти повече сделки, като Павлов даде пример с двама предприемачи в Банско – първият не е реализирал нито една сделка за зимния сезон, другият благодарение на гъвкавата си ценова политика е направил 20 сделки. Като цяло от „Адрес“ отчетоха 10% ръст на сделките, противно на официалната статистика.
Ценовите промоции ще водят пазара, прогнозираха експертите. Според Силвия Митева, управител на „Идеа билдингс“, големият проблем е, че няма сигурност в доходите на купувачите, и растящата безработица. Именно тези два фактора са ключови в момента, а не толкова политиката на банките. Ценови промоции и умерена оценка за риска пък изтъкна Стоян Бозвелийски, директор „Клонова мрежа“ в МКБ Юнионбанк. По думите му именно ипотечният кредит ще е на фокус в политиката на банките в следващите година-две. Според Георги Ранчев, управител на „Резиденшъл парк София“, трезорите се връщат към ипотечния пазар, но не са толкова активни, що се отнася до инвестиционни проекти.

Станете почитател на Класа