Пазарът за наем на офис имоти се възстановява

Значителен инвестиционен ръст в пазара на наемни имоти се очаква тази година, сочи нов доклад на британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти (RICS), който има офиси на всички континенти, съобщи сайтът Investor.bg. Причината за положителните очаквания е тенденцията за трайно възстановяване на бизнес имотите в Източна Европа. Според данните на RICS най-силни в този сегмент остават пазарите в Латинска Америка и Азия. Но и тези в Европа и най-вече Полша показват все повече признаци на подобрение.
Очакванията на института са започналият ръст да се запази и през второто тримесечие на тази година.
Причините за положителните прогнози се дължат на плановете на европейските държави наемните нива и капиталовите стойности да нараснат. Европейските страни планират техните стойности да бъдат по-високи спрямо първото тримесечие.
Експертите от RICS обясняват, че имотите в някои страни все още остават под значителен натиск. Но има държави, в които отчетеният бум е сериозен.
Тенденция на стабилизиране на имотния пазар отчитат и редица държави от Централна и Западна Европа, сочи анализът на Кралския институт. Според експертите положителна промяна се наблюдава във Франция, като основният фактор за това е повишаването на бизнес доверието. В Германия търсенето от страна на наемателите продължава да расте, като се отчита и умерен ръст на наличните площи в сегмента.
“Имотите в някои страни все още остават под значителен натиск, но на други места те отчитат бум в такава степен, че правителствата бяха заставени да вземат мерки, да се опитат и да забавят нещата”, коментира Саймън Ръбинсън, старши икономист в RICS. “Това разграничение между водещи и изоставащи (пазари) е нещо, което очакваме да продължи за известно време напред”, прогнозира той.
Докладът на института показва, че възстановяването на пазара на бизнес имоти в САЩ продължава. Там за пръв път след срива на пазара през 2008 г. броят на брокерите очакващи ръст в нивата на наемите, е по-голям от този, който предвижда спад. За пазара във Великобритания отчетената динамика е по-ниска, въпреки че има увеличение на наемните площи през първите три месеца на годината. Бонусите, предлагани от страна на наемодателите, продължиха да се увеличават, а експертите от пазара не забелязват особена промяна в инвестиционната активност. Очакванията за пазара на имоти в Русия са за стабилен ръст през 2011 г., като там се планира и ръст в инвестиционната активност и силно търсене на наемни площи.


Годината се очертава като много силна

2011 година се очаква да бъде най-силна по отношение на представяне и обем от сделки на бизнес имотите по света от пика на пазара през 2007 г. насам, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL). “Пазарите показват изключителна устойчивост въпреки шока от бедствието в Япония, сътресенията в Близкия изток и малко по-малко оптимистичната перспектива за глобалната икономика. Продължаващото възстановяване на глобалните недвижими имоти се характеризира със засилване на инвестиционните пазари, повишаващ се корпоративен оптимизъм и стабилен ценови ръст за първокласните активи на редица пазари”, коментира Артур де Хааст, директор „Международни капиталови пазари“ в JLL.

Станете почитател на Класа