Руснаци търсят имоти за постоянен адрес у нас

Над 25% от руснаците, които купуват ваканционен имот в България, искат да живеят в него за постоянно. Онези, които пък на този етап купуват само за лятната си ваканция, също планират да заживеят в страната ни след пенсионирането си и се интересуват от възможностите за целогодишно ползване на обектите. Това стана ясно след тазгодишните изложения на ваканционни имоти в Москва, съобщи Мариана Даскалова, търговски директор на специализираната в сегмента строително-инвестиционна компания GreenLife. Желанието на руснаците да живеят на Българското Черноморие след пенсия предопределя и нарастването на инвестиционния интерес към страната ни – над 10% от клиентите в Москва сключиха сделки именно с цел инвестиция, допълни Даскалова.
От компанията отчитат тенденцията през тази година местните купувачи да се насочват към покупка на имоти на зелено. Голяма част от тях не проявяват интерес към първа и втора линия до морето, а се интересуваха главно от добрата инфраструктура на района, споделят от GreenLife. Интересът към имоти на зелено, от една страна, означава растяща увереност на участниците на пазара в световен план, но преди всичко е безспорен знак за повишаващо се доверие в българския пазар. От друга страна обаче, България запазва имиджа си на сравнително евтина дестинация. Даскалова коментира, че интересът към по-нискобюджетните обекти е бил висок за сметка на елитните имоти. „Причината за съжаление е, че страната ни не е достатъчно престижна като цяло и не може да предложи „луксозната” почивка, която по-заможните руснаци могат да намерят в други части на Европа”, каза още тя. Руските купувачи, макар и силно заинтересовани, остават изключително внимателни при сключването на сделка – повечето от тях настояват да видят обекта на място, преди да пристъпят към покупка.
Обзаведен имот на морското крайбрежие бе най-предпочитан от руснаците и тази година, като близо 90% от тях са сключили сделки именно за такива имоти, разказаха още от GreenLife. Цените не са претърпели съществени промени спрямо нивата от 2010 година. На нива между 25 000 и 45 000 евро са се продавали студията с площ от около 35-50 кв.м. Между 40 000 и 60 000 евро са се търгували в Москва ваканционните имоти с една спалня. Онези с две спални и с квадратура между 80 и 150 кв.м са били от порядъка на 50 000 – 150 000 евро.

Станете почитател на Класа