Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“: Интересът на купувачите се засилва, сделките все още не

- Г-жо Димитрова, от имотния сайт „Глобал пропърти гайд“ (Global property guide) отчетоха, че България е трета в света по спад на жилищните цени за миналата година. Защо прогнозите на повечето от анализаторите на имотния пазар у нас обаче се разминаха с реалността – те очакваха стабилизиране и дори лек ръст?
- Като човек от бизнеса с недвижими имоти мога да кажа, че тази прогноза се е сбъднала. През 2010 г. наблюдаваме значително забавяне на спада на цените в жилищния сегмент в рамките на 5-6% за цялата година, при спад от близо 30% за 2009 г. Това е процес, който върви по-бързо в големите градове София, Пловдив, Варна, Велико Търново, където динамиката на търсенето дори изпреварва реалното предлагане на оферти за жилища в момента. Очакванията обаче относно ръста на цените не трябва да бъдат големи и през 2011 г.
Да не забравяме обаче, че в България възстановяването на търсенето на жилища зависи от местните макроикономически фактори, включително заетост, заплати и достъп до кредит. Това са местни фактори, които не е задължително да съвпаднат по време и мащаб с глобалното възстановяване. Засега продължава тенденцията на намаление на реалните доходи и неясни перспективи пред заетостта. Това променя поведението на потребителите в посока ограничаване на разходите за стоки, покупката на недвижими имоти. Въпреки че официалните данни показват растеж на средната работна заплата в номинално изражение, се смята, че статистиката подценява реалното намаляване на трудовите доходи. Въздържането на населението да ползва заеми също води до отлагане на покупката на жилища на по-късен етап.

- Какви са тенденциите за цените на имотите през 2011 г.? Ще има ли стабилизация тази година, може би ръст или трендът да се понижават ще се запази непроменен? Каква е приблизителната прогноза на експертите в проценти?
- Наблюдаваме още от миналата година и досега стабилизиране на цените на жилищата в големите областни градове в страната и забавяне на спада като цяло в страната. Цените са на нивата от 2005 г. Така че, ако ипотечните кредити, които пряко влияят върху търсенето на жилища, продължат да забавят своя растеж и през 2011 г. и ако се запазят високите нива на лихвените проценти по вече отпуснати заеми, възстановяването на цените на жилищата ще е бавно.

- Има ли засилен интерес от клиентите да купуват и наемат имоти в началото на 2011 г.?
- Да, от началото на годината наблюдаваме съживяване на пазара и отчитаме интерес от страна и на купувачи, и на продавачи, надвишаващ нивата от същия период на миналата година. В момента има значително доближаване в очакванията на двете страни. Проблем остава ограниченото предлагане на най-търсените жилища. Една от причините е намаленото строителство на нови апартаменти и, от друга страна, е все още „изчакващата” позиция на много продавачи.

- Какъв тип имоти се търсят най-много и на какви цени?
- През изминалата година най-търсени в големите областни градове – София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново, бяха жилища с квадратура от 48 до 100 кв.м при ценови равнища от 25 000 до 85 000 евро. Определящи фактори при вземането на крайното решение за покупка освен цената са вече и локацията, качеството на имота и сградата, в която се намира, степента на неговата завършеност.

- Забелязва ли се недостиг на луксозните имоти в София и района?
- Луксът е индивидуалното разбиране на всеки клиент за изпълнението и наличието на определени елементи в даден имот. Все повече луксозни имоти излизат на пазара и тьрсят своята реализация. В повечето случаи характеристиките на имота изпълняват едва някои от изискванията на клиента за сметка на други. И ако водещото за даден клиент е сградата да има своята история и да е разположена в централната градска част, то се налага допълнително да вложи средства за ремонт, и то не само на апартамента, но и на общите части на сградата, за да стане той наистина луксозен. В повечето случаи пьк новите модерни сгради не отговарят на условията за добра инфраструктура. Поради това реално българският пазар не разполага с много на брой луксозни имоти и ако има такива, то те са предимно в София.

Интервюто взе Евгени Сираков
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Станете почитател на Класа