Цените на имотите поевтиняват с 5%

Евгени Сираков

Цените на недвижимите имоти в България и много европейски страни се стабилизираха през последните няколко месеца, което означава, че перспективите за възстановяване на пазара са добри. Така Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ERA България, обобщи ситуацията при недвижимите имоти. В момента пазарът се ръководи от купувачите и от техните бюджети, които обикновено са сравнително ниски За първата половина на 2010 г. тенденцията на намаление е много по-бавна и цените са се понижили само с около 3-4%. Очакванията са за около 5% спад за цялата 2010 г. Следващата година също едва ли ще има повишение на цените, но нивата ще останат стабилни, допълни Димитрова. Когато цените остават стабилни, продавачите не са толкова отстъпчиви и не са склонни да обсъждат първоначално поставената цена. Отстъпките, които в момента продавачите са склонни да направят от първоначално обявената цена, не надхвърлят 5%-7% при стойности до 20% за 2009 г., посочиха експертите на ERA България. Собствениците не вярват, че имотите им се обезценяват, а купувачите очакват още по-ниски цени. Това може да доведе до стагнация на пазара, коментира Димитрова. В момента сделките се сключват за жилища на цена около 60 хил. евро. Най-интересните локации в София са разположени около метростанциите, допълни тя. Вече не трябва да се търсят бързи печалби. Ако не се случи световна катастрофа, цената на имота сега е по-ниска, отколкото ще бъде след 7-15 години, заяви Франсоа Ганьон, президент на ЕRA Europe. Днес цените на недвижимостите са по-ниски, отколкото преди 2 години, но нека не забравяме, че и цените на останалите стоки също са се понижили сега, допълва той. Тенденцията е жилищата сега да се купуват от млади хора с ипотечен кредит и да се ползват за живеене. Инвеститори също влагат парите си в имоти, без обаче да очакват бързи печалби.
За Европа очакванията на ERA за бъдещето на сектора са оптимистични. Изследване на компанията за недвижими имоти в 18 страни от Стария континент показва интересни резултати и тенденции. В Австрия за първата половина на 2010 г. спрямо края на 2009 г. се наблюдава ръст в цените от около 6% при спад от 0,59% през 2009 г. Във Франция на същата база се наблюдава ръст над 10% през първата половина на тази година, докато 2009 г. е имало спад с над 7%. В Германия повишението на цените за първото шестмесечие е с около 2,5% при спад от над 3% за 2009 г. В Испания най-големият спад на цените за имотите е през 2008 г. Затова през 2009 г. понижението е било 8%. През 2010 г. е започнало леко повишение от почти 4%. Други страни, като скандинавските, са останали почти незасегнати от кризата. В Швеция например не се е забелязала промяна в нивото на цените за 2009 г. спрямо 2008 г. Но за първата половина на 2010 г. има ръст от почти 9% в сравнение с края на миналата година. Швейцария е страната, която е отбелязала ръст в цените през 2009 г. в сравнение с 2008 г. от над 3%, като тенденцията се е запазила и през периода януари-юни 2010 г. Стойностите тогава са били с 3,26% нагоре. В Гърция понижението на цените е намаляло до 2% за първите шест месеца на 2010 г. при стойности на понижение от 3,4% за 2009 г. в сравнение с 2008 г. В Чехия също се забелязват по-малки спадове. За периода януари–юни 2010 г. цената на недвижимите имоти е спаднала със 7,7%. Според данните за 2009 г. спрямо 2008 г. понижението е било с 8,35%. В Румъния цените също запазват тенденция за намаление. Турция показва известен ръст в цените на имотите.
За 2009 г. България е била на второ място на Стария континент по спад на цените. Средната цена, на която са се търгували жилищата в страната ни, е била с около 18% по-ниска през 2009 г. спрямо 2008 г. България е сред лидерите по спад, защото години наред заемаше челните позиции в класациите за ръст на цените на имотите, обясни тенденциите у нас Теодора Димитрова.

Станете почитател на Класа