Спадът на жилищните цени у нас - сред най-високите в света

След като в продължение на няколко тримесечия през 2008 г. България бе водеща по отношение на ръст в жилищните цени в света, тази тенденция се обърна и сега страната ни продължава да се приближава до пазарите с най-голям спад. Това сочат данни на новата класация на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищните имоти през второто тримесечие на 2010 г. на 49 глобални пазара, съобщава Investor.bg.
Според компанията цените у нас продължават да се понижават, като през второто тримесечие те са отчели спад от 9,7% на годишна база. Понижението спрямо първото тримесечие е 0,8%.
Пазарът у нас се нарежда на 44-то място в глобалната класация, в сравнение с 42-ро място за първото тримесечие, когато спадът беше 17,8% на годишна база.
Азиатските държави водят по ръст на цените и през второто тримесечие. Друг доклад на компанията, публикуван наскоро, показва, че редица от тези пазари се очаква да са начело и на класацията с най-бързо поскъпващи жилища и през 2011 г. За разглеждания период начело е Сингапур с 37% ръст на цените, следван от Китай с 36,8%. На трето място е класиран Хонконг с 24,9%, след който се нарежда Латвия с 18,5%, която оглавява европейската класация. Латвия беше на върха на подреждането в света и през 2006 г. , и през 2007 г.
За разлика от нея Естония, която също поскъпваше с бързи темпове преди кризата, сега е на дъното на класацията със спад от 31,5% в цените през второто тримесечие. Тя е следвана от Ирландия с понижение от 17% и Литва с 13,9%.
Процесите на възстановяването на жилищния пазар започват да обхващат все повече пазари по света. Цените на жилищата са поскъпнали в 69% от локациите, включени в проучването на компанията. За сравнение този дял за първото тримесечие беше 53% и 19% година по-рано. Европа продължава да отчита най-слабото представяне от всички световни региони. На Стария континент пазарът също се подобрява, въпреки че все още остава на отрицателна територия. Цените на жилищата в Европа са се понижили с 0,1% през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с 4,1% през първото.

Станете почитател на Класа