Свалят цени заради кризата

Свалят цени заради кризата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2021
  • Сподели:

Зеленчуците са поевтинели с 10%, а месото с над 3%  Горивата за колите са 15% надолу

 

/КРОСС/ Кризата и свотото потребление на хората свалиха цените на редица стоки и услуги. В резултат годишната инфлация към края на януари е отрицателна - минус 0,6%, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-ниската инфлация от повече от четири години насам - от ноември 2016 г.

 

Горивата през януари са с 15,3% по-евтини от същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. Това се дължи на по-малкото използване на коли по света, защото много хора работят от дома си, и поевтиняването на петрола на международните пазари. Благодарение на поевтиняването на газа, цената на парното в страната е средно с 12,8% по-ниска от миналата зима.

 

При храните най-много за поевтинели зеленчуците - с 10% за година, показват данните на НСИ. Цената на месото пък е намаляла с 3,3%. При плодовете също има лек спад на цените - с 1,1%. В резултат хранителните стоки като цяло са поевтинели с 0,4% за година.

 

От данните на НСИ прави впечатление, че докато цените на някои храни вървят надолу, а при други се отчита лек ръст, има две групи основни храни със сериозно повишение на цените. Това са хляб и зърнени храни и животински и растителни масла и мазнини. Хлябът за година е поскъпнал с 5,7%, въпреки че последната реколта беше много добра. А цените на маслото и олиото по магазините са нараснали с 11,9%.

 

При храните повишение на цените с 2,7% е отчетено и при млакото, млечните продукти и яйцата. Вината са поскъпнли с 4,1%, а спиртните напитки с 3,9%. Същевременно потреблението на алкохол в страната е намаляло, показват данни на Агенция „Митници". Причината за това са затворените ресторанти, барове и дискотеки, както и намалението на чуждестранните туристи.

 

Това че много хора работят от дома си и ограничаването на светските събирания до минимум доведоха до поетиняване и на драхите и обувките - съответно с 3,3% и с 5,9% за година.

 

Въпреки пандемията туристическите пътувания не са поевтинели, а напротив - поскъпнали са с 3,4% спрямо януари миналата година. Значително са вдигнали и цените на бижутата и чесонвиците - с 14,8%, като продажбите им също намаляват заради ограничаването на светските мероприятия.

През януари

 

Краставиците с 21% нагоре

 

Инфлацията за януари е 0,2%, обявиха от НСИ. През първия месец от годината най-много са поскъпнали красавиците - с 21%, чушките - с 12,2%, зелето - с 8,7%, листните зеленчуци - с 6,4%, маргарина - с 2,8%, олиото - с 2,2%, и хлябът - с 1,3%.

 

Същевременно ридица основни храни са поевтинели. Сред тях са картофите - с 4,4%, морковите и червеното цвекло - с 3,7%, доматите - с 2,8%, свинското месо - с 1,5%, малотрайните колбаси - с 1,2%, прясното мляко - с 1%, сиренето и кашкавала - с 0,6%.

 

От нехранителните стоки са поскъпнали дизелът - с 3,2%, автомобилният бензин А95Н - с 2,3%,


бойлерите - с 1,3%, и продуктите за лична хигиена - с 1,2%. Поевтинели са дрехите и обувките - съответно с 3,9% и 3,5%.

Станете почитател на Класа