Ще оцелеят ли фитнесите и танцовите студиа

Ще оцелеят ли фитнесите и танцовите студиа
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    28.06.2020
  • Сподели:

Над 50 хиляди души. Толкова са служителите във фитнес зали и танцови студиа. По изчисления на Асоциацията за здраве и фитнес, почти половинaта от тях са останали без работа или са с намалени заплати след края на карантината, защото много зали така и не са отворили врати отново.


Как ще оцелее бранша, след като и броят на посетителите е спаднал драстично?


Над 200 фалирали фитнес зали и танцови студиа и 40% по-ниска посещаемост от обичайната такава останалите. Това е равносметката, която правят от бранша след края на карантината.


Силно обезпокоени ще оцелее ли бизнеса им и колко от всичките близо 50 хиляди служители на територията на цялата страна, ще се наложи да бъдат съкратени, от Асоциацията за здраве и фитнес излизат с конкретни искания.


Те предлагат: ДДС-то им да бъде намалено на 9% и да получат грантове със стойност на средно месечния им приход за същия период през миналата година.


„Почти половината хора, за съжаление, бяха съкратени, нямахме възможност да плащаме всичките поети ангажименти. Ние сме бизнес базиран на системата "fixed cost", което ще рече, че имаме фиксирани разходи независимо от броя на посещенията. Тоест, наемите текат - дали имам 50 или 500 човека в залата, режийните разходи - ток, вода, всичко тече. Осигуровките на служителите текат", казва Петър Ангелов, собственик на няколко фитнеса.


Като председател на Асоциацията за здраве и фитнес, Петър Ангелов обяснява, че част от бранша са и танцовите студиа, както и залите за бойни изкуства. Броят на всички подобни фирми е над 1000 за територията за цялата страна.


„За 2018 година са декларирани приходи над половин милиард лева. Не говорим само като бизнес, който печели пари, а говорим за една социална функция на нашия бизнес - за грижата, за превенцията, за профилактиката на общественото здраве", добавя той.

Станете почитател на Класа