България е лидер в ЕС по ръст на доставките на бензин, газ и дизел през март

България е лидер в ЕС по ръст на доставките на бензин, газ и дизел през март
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.05.2020
  • Сподели:

Вносът на керосин в България се срива с 57,1% през март спрямо февруари заради спирането на масовото придвижване на хора във връзка с коронавируса, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на второ място в ЕС.

Първа е Румъния с 87% спад на вноса на керосин. След нас е Швеция с 56,8% понижение на доставките на керосин, а четвърта е Италия с 52%.

Като цяло в ЕС доставките на керосин намаляват с 26,7%.

 

 

Същевременно в България се увеличават доставките на мазут през третия месец на годината – над два пъти и половина. Лидер по доставки на мазут е Дания с трикратен ръст. Трета е Швеция с увеличение от 75 на сто. Ръстът средно за ЕС е само 5%.

Доставките на газ и дизел в България през март спрямо февруари нарастват с една трета, което е най-много в ЕС. Средно в блока ръстът е 0,6%. При доставките на бензин увеличението за България е с почти 40% - също най-голямо в ЕС, при намаление средно за Съюза от почти 15%.

Силни спадове в Италия

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 се различаваха между държавите членки на ЕС по техния график и тежест. Първата държава от ЕС, която наложи строги национални мерки, беше Италия, а последиците са особено очевидни в нейните данни, подчертават от Евростат.

През март 2020 г. доставките на бензин спаднаха в почти всички страни от ЕС. В някои случаи те достигат рекорден минимум. Най-голямо намаление в количествата се наблюдава в Италия (-40%), Испания (-33%) и Франция (-20%).

Доставките на газ/дизелово гориво намаляват най-силно в Италия (-26%) и Испания (-11%). По същия начин доставките на пропан-бутан намаляват с 27% в Италия, където се използва широко като транспортно гориво.

Потреблението на суров петрол от рафинериите също намалява

Потреблението на суров петрол в рафинериите в ЕС се е понижило с 5% в сравнение с февруари, като най-големите спадове са наблюдавани във Франция (-31%) и Италия (-24%). В сравнение със средната стойност за март през последното десетилетие потреблението на суров нефт в рафинериите пада в тези две страни съответно с 58% и с 33%.

 

Станете почитател на Класа