Спекулацията с цените не е масова практика

Спекулацията с цените не е масова практика
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.04.2020
  • Сподели:

Не отчитаме масова спекула с цените, има само единични случаи. Това обяви в „Тази сутрин" председателят на „Активни потребители" Богомил Николов. Той добави, че се отчита спад в цените на маските и дезинфектантите. „За няколко седмици пазарът беше залят. Като отмине кризата се обзалагам, че ще ги виждаме тези дезинфектанти за стотинки", допълни той. По думите му високите цени на лимоните и джинджифилът също ще се нормализират скоро, а причината за скока е голямото търсене.

 

Относно постановлението в големите хипермаркети да се предлагат български стоки - Николов каза, че нищо не се е променило. „Има грешка в подхода. Ако аз бях министър щях да концентрирам усилията си в подпомагане на производителите, а не в движението на стоки, защото никой не може да дефинира какво е българска стока. Ако вземете една пръчка салам и тя е пълна с аржентинско месо, това българска стока ли е, само заради етикета", коментира още той.

 

Според председателя на „Активни потребители" трябва да се обърне внимание на върху производителите, които имат проблеми - животновъдите, зеленчукопроизводителите и производителите на плодове. Той допълни, че при преработвателите кризата не е толкова голяма и те не трябва да влизат в конфликт с веригите, защото ще изпуснат шанса си да излязат на европейския пазар. „Мястото на малките производители е на коопертавния пазар, за съжаление те бяха затворени заради лошата организация на един-два пазара, където пропускателният режим беше лошо организиран", допълни той.

 

Николов коментира, че при определени хранителни вериги има много добра организация, докато при други липсва всякакъв режим на влизане и пазаруване. От „Активни потребители" отчитат спад в тегленето кредити.

Станете почитател на Класа