В коя страна хората са най-защитени от коронавируса?

В коя страна хората са най-защитени от коронавируса?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.04.2020
  • Сподели:

В много страни хората се страхуват за живота и икономическото си съществуване по време на породената от коронавируса криза. Тези, които живеят в Израел и Германия, са сравнително добре позиционирани.

Според нова класация Федералната република в момента е най-сигурната и стабилна държава в Европа и втората по безопасност в света. Само Израел управлява кризата по-добре  според класация за страните на лондонската Deep Knowledge Group  (DKG).

България, уви, не влиза в ТОП 40 на най-безопасните по отношение на Covid-19 страни в света, а в европейски контекст се намира в по-долната половина, след Швеция, Португалия и Франция, но преди Румъния, Андора, Великобритания, Сан Марино, Италия и Испания. 

В класация от над сто страни, върху която мозъчният център все още работи, например, САЩ са едва на 70-о място. Сред първите десет държави в света малко зад Израел и Германия са Южна Корея, Австралия и Китай.

 

 

„В сравнение с други страни, Германия в момента има най-доброто класиране по отношение на сигурността и стабилността в Европа и също така е една от водещите държави в света по отношение на управление на кризи", обяснява пред Spiegel експертът по данни Димитри Камински, основател на DKG. „Германия е изключително ефективна, като се има предвид  първоначално високите нива на инфекции, след което тя успя да спре болестта да се разпространява допълнително, без да достигне нивото на други страни. Това ще даде на Германия значителни икономически ползи след пандемията“. 

Мозъчният тръст DKG използва публични източници на данни за своята класация, например от Световната здравна организация или от университета „Джон Хопкинс“, и ги използва за захранване на алгоритъм.

Анализаторите на данни са събрали различна по вид информация - кога са влезли в сила ограниченията за излизане, дали е имало много нарушения, степента на ограниченията за пътуване, налице ли са всеобхватни тестове за Covid 19 и как са оборудвани болниците. Германия се справя особено добре по отношение на  кризисния мениджмънт на правителството. Тук например са важни функционирането на кризисните щабове и мобилизирането на бърза помощ.

В европейско сравнение след Германия се нареждат Швейцария и Австрия. Италия и Испания са на последните места. В глобално сравнение с общо 40 индустриализирани и развиващи се страни - като Африка и Южна Америка не са обхванати, място в дъното намират предимно страни от Югоизточна Европа като Латвия, Словакия и Словения.

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа