Защо цената на златото скоро може да достигне нов рекорд?

Защо цената на златото скоро може да достигне нов рекорд?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.04.2020
  • Сподели:

Икономисти прогнозират ръст в стойността на благородния метал до 1930 долара за тройунция

 

Докато инвеститорите прехвърлят сериозни суми в сигурни убежища от страх заради икономическите последици от коронакризата, недостигът в предлагането на златото са налице. Търговците на благородни метали съобщават за пречки при снабдяването със златни монети и кюлчета на фона на глобалната пандемия. Според експерти настоящият паричен поток от водещи централни банки в борбата срещу кризата трябва да тласне златото още повече към рекордно високи стойности, пише WirtschaftsWoche.

„Големите преработватели на злато са прекъснали дейност вече седмица и половина“, заяви търговецът на благородни метали Александър Цумпфе от търговската компания Heraeus. Много фирми, които са лидери в преработката на благородни метали, са базирани в Тичино, Швейцария. Бавно и постепенно те отново набират инерция. Кантонът се намира на границата с Италия и подобно на нея всички компании в Тичино, които не са от първостепенно значение, трябваше да прекратят производството си. „По-малките производители не са в състояние да компенсират загубите“, посочи Цумпфе.

Проблеми с доставките има и в Южна Африка, където борбата срещу пандемията забавя добива на злато. Резултатът: определени видове златни кюлчета и златни монети са достъпни само за германски купувачи, и то при определени условия. Търсенето рязко се повиши през последните седмици. Компанията Degussa Goldhandel говори за ръст на в търсенето на кюлчета и монети от началото на март с над 500%  в сравнение със същия период на миналата година. Напрегнатата ситуация се проявява и в сегашното сравнително високо съотношение между цената за покупка, която търговците плащат, и продажната цена за клиентите, става ясно от материала на WirtschaftsWoche.

"Ако не искате да се отказвате от златото, можете лесно да си купите ценни книжа, обезпечени с него", пише германската медия. Въпреки ускоряващата се криза нарастването на цените напоследък е ограничено. По време на борсови сътресенения през март цената на благородния метал отчете спад два пъти. Пазарни анализатори отдадват това на принудителните разпродажби. Множество инвеститори бързо се нуждаеха от пари, за да компенсират загубите. Въпреки загубите цената на златото през първото тримесечие все още беше възлизаше на близо 5% под долната граница и наскоро достигна 1650 долара за тройунция (31,1 грама).

"Най-силният ценови двигател остава изключително разхлабената парична политика на водещите централни банки. В борбата срещу икономическия спад в резултат на пандемията в икономиката се вливат безпрецедентни количества свежи пари. За много инвеститори опасенията за евентуално обезценяване на валутите като еврото подхранват търсенето на злато", информира изданието.

В началото на годината масовите покупки на злато от централните банки в развиващите се страни бяха надеждна подкрепа за цената на златото. Междувременно ситуацията се промени значително. Наскоро Руската централна банка обяви, че не смята да купува злато от април, като не посочи причина за това. Експертите отдават възможните причини за това в екстремния спад на цените на петрола и в обезценяването на руската рубла.

Експертът по стокови пазари Карстен Фрич от Commerzbank също изтъква, че Китайската централна банка не е купувала злато от месеци. Централните банки на Индия и Турция все още са активни в това отношение, за да направят резервите си малко по-независими от щатския долар. Въпреки това двете централни банки едва ли ще успеят да компенсират загубата на Русия и Китай, пояснява Фрич.

В последното проучване на Goldman Sachs относно стойността на златото експерти от инвестиционните банки предвиждат ценово рали на благородния метал, подхранено от монетарните стимули от централните банки. Специалистите очакват „възраждане“ на актива убежище. "Не изключваме увеличение до 1700 долара за тройунция до края на годината“, твърди Александър Цумпфе. От Degussa Goldhandel тази година дори очакват цената да достигне горна граница от 1930 долара. „В резултат на пандемията е много вероятно тази горна граница да бъде достигната или премината“, заяви главният икономист на на компанията Торстен Поляйт. Това би бил рекорд в цената на благородния метал, пише WirtschaftsWoche.

Станете почитател на Класа