Обмислят се директни плащания към самонаетите с грантови схеми до 50 хил. лв.

Обмислят се директни плащания към самонаетите с грантови схеми до 50 хил. лв.
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    05.04.2020
  • Сподели:

Правителството работи по конкретни мерки в помощ на самонаетите лица. Освен възможността за теглене на безлихвен заем, се мисли и за директни плащания към тези хора. Това каза социалният министър Деница Сачева по Нова телевизия.

Мерките, по които се работи, са свързани с бъдещо подпомагане на бизнеса, така че бързо да възстанови загубите си и „да се вдигне на крака“, особено малкия и среден бизнес. 

Работи се по възможности за получаване на кредити, а в якои случаи и грантови схеми между 5 и 50 хиляди лева, така че фирмите да могат бързо да възстановят обратно бизнеса си, посочи министърът на социалната политика.

В момента се изчислява броят на тези самонаети лица, които имат задължителна нужда от подкрепа. Това са хората от професиите, които бяха засегнати непосредствено от забраната на здравния министър, както и тези, които са регистрирали в НАП доходи, които са между 30 и 35 хиляди лева годишно, обясни Деница Сачева.

„Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед, каза Сачева. За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители, уточни тя. И допълни, че е рано да се каже дали по мярката трябва нещо да се променя и какво точно. Мярката е за бизнеси, които смятат, че могат да оцелеят и след кризата, посочи Сачева. Резултатите досега сочат, че малки и средни фирми проявяват интерес.

"Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, коментира Деница Сачева.

Прогнозите на социалното министерство са за 2% ръст на безработицата в страната.

От началото на кризата около (средата на март, бел. ред.) досега около 40 хиляди души са се регистрирали като безработни, отчете министърът на труда. Конкретно за миналия петък 5075 души са заявили при регистрацията си в бюрото по труда, че са останали без работа вследствие на кризата с коронавируса.

Всички излишни разходи в социалната система ще бъдат свити. "На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери Деница Сачева. В края на годината със сигурност ще има недостиг по бюджета, посочи министърът.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

"В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините, за да се обслужват по-бързо хората“, каза още Сачева.

Евгения Маринова

Станете почитател на Класа