Частните лотарийни компании: Дефиницията на премиера описва безусловен монопол

Частните лотарийни компании: Дефиницията на премиера описва безусловен монопол
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2020
  • Сподели:

В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен. В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

Това пише в официалната позиция на частните компании, които организират лотарийни игри в България, изпратена до медиите.

 

 

 

Евробет ООД,  Национална лотария АД,  Нове  Холдинг АД, Intralot SA, и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), са провокирани да излязат със становище заради засиления обществен интерес, който предшества днешните изявления на премиера и започналото обсъждане в парламентарната Комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов.

В защита на своята позиция те се аргументират с изявлението на директора на АДФИ, който заяви, че няма нарушение на закона. “Ето заключението му дословно: “(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа”, пише в становището.

Четирите компании и асоциацията цитират данни на Георги Начев, че са внесени над 500 млн. лева в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г.

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г., посочват частните компании, които които организират лотарийни игри в България. – Промяната е аргументирана от Министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”. “

По повод законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за “одържавяване” и “национализация”, но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в Народното събрание под условие (дословен цитат): че “изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност”.

Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии, категорични са частните компании.

Те припомнят, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно: железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.

В официалната позиция се цитира премиера, който заяви, че “предлаганият от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК „Левски“, само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба”. 

“Като страна в този дебат, приемаме поканата за среща на премиера, за да представим позициите си и да уточним тезите му. Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционното отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди”, заявяват компаниите Евробет,  Национална лотария, Нове АД Холдинг, Intralot SA, и БАРХИ.

 

Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа