Стойне Василев: В България над 80% от хората нямат семеен бюджет

Стойне Василев: В България над 80% от хората нямат семеен бюджет
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.01.2020
  • Сподели:

В България над 80% от хората нямат семеен бюджет. Това заяви в ефира на БНТ финансистът Стойне Василев. По думите му огромна част от хората не знаят за какво харчат парите си и често прибягват до бързите кредити, особено около празници. 

Той и финансистът Мика Зайкова, която също бе гост в студиото, се обединиха около тезата, чемежду 2,2 и 2,4 милиарда са похарчили българите около посрещането на коледните и новогодишните празници. Според статистиката средно българинът е похарчил около 200-300 лв. за подаръци за един човек. Финансистите твърдят обаче, че всъщност голяма част от българите са похарчили горе-долу по 50 лв. 

Според Мика Зайкова сме похарчили много пари не защото сме забогатяли много. „Усилено работят (финансовите - бел. ред.) къщи за бързи кредити и българинът, като дойде празник, обича масата да е пълна и да има подаръци“, каза Закова. Тя обърна внимание, че най-големият инвеститор в България са гастарбайтерите, тоест, българите, работещи навън. Експертът цитира данни на БНБ, според които само за първото деветмесечие са пратени в България близо 1 милиард евро, а преките чужди инвестиции намаляват на 700 милиона евр. Средно на ден през септември българите зад граница са пращали тук по около 3,4 млн. евро. За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро., което пак е повече от преките чужди инвестиции, дошли в страната. За първото тримесечие на тази година те са 294 млн. евро, а за второто – 330,6 млн. евро. 

 

 

Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа