Отработеното ядрено гориво е суровина

Отработеното ядрено гориво е суровина
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    30.06.2019
  • Сподели:

Отработеното ядрено гориво не е боклук, а суровина. Рано или късно тя ще бъде използвана. В България има неизнесено отработено ядрено гориво от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. По евродиректива можехме да изнасяме горивото до 2007 г., след това няма как. Затова го трупаме в хранилища. Във водна среда то може да стои до 100 г., така че няма проблем. Това каза председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов в предаването „Лице в лице" по БТВ.


По думите му няма опасност за обществото. Освен това вече е получено разрешение за износ на отработеното ядрено гориво и има осигурен ресурс за това. „Започваме да го извозваме на части към Русия. Повече не мога да кажа, защото е държавна тайна, свързана с националната сигурност", подчерта Николов.


Той коментира и сделката за закупуването на ЧЕЗ. „Когато имаше възможност за подписване на договора на „Инерком" за сделката за ЧЕЗ, предупредих, че не е ясно дали тя е финансово обезпечена. Сега КФН е направила съответните проверки, предстоят и от други институции. Важно е да са ясни нещата, да няма неясно финансиране. Евентуални проблеми биха оскъпили сделката", предупреди председателят на енергийната комисия в НС.


„С удоволствие бих поканил на среща ръководството на новата компания, искаща да придобие ЧЕЗ, но към момента няма нужда. Интересно е дали биха запазили ръководството на дружеството", добави Валентин Николов.


По думите му прекалено много преекспонираме сделката. „Пречупваме я твърде често през политическата лупа. „Еврохолд" е листната на две борси, има голямо портфолио от дейности и финанси. Може да приключи сделката, въпросът е какво ще се случи оттук нататък". Според Николов до края на годината ще се тръгне към приключване на сделката за ЕРП-то.


По повод искането от бизнеса оставката на шефа на НЕК, Николов заяви: „Електроенергията с всички ѝ съвкупности е много важна, за да направи конкурентноспособна нашата икономика. Голяма част от енергията се изнася, а ние субсидираме част от електроенергията, защото въглеродните емисии от ТЕЦ Марица-Изток 2 носят загуби. Във връзка с г-н Петър Илиев проблемът идва от това, че той търгува тока през посредник и това го оскъпява. Той трябва да е по-диалогичен с бизнеса", смята Валентин Николов.

Станете почитател на Класа